Доступність посилання

ТОП новини

Курортний сезон. Чи позначиться зростання цін на кількості туристів?


Марічка Набока, Надія Шерстюк Відпочинок у Криму цього року подорожчає мінімум на 20 відсотків, каже місцева влада. Чи позначиться зростання цін на кількості туристів? І де цього року будуть відпочивати українці?

ГЛАС НАРОДУ:
Куди збираєтеся вирушити на літній відпочинок і на яку суму можете дозволити собі відпочити?
Едуард, голова благодійної організації:
- Я сам із Криму. Будемо відпочивати вдома. Думаю, десь 200 доларів на день на сім’ю. Для скромного відпочинку вистачить.
Юлія, медсестра:
- Мені в Україні дуже подобається Чорне море. Десь виходить 300 доларів на тиждень.
Олександр, студент:
- Я поїду в Амстердам. Беру з собою десь 2 тисячі доларів.
Ірина, менеджер:
- В основному, відпочиваю в Карлових Варах у Чехії. Інколи Миргород, інколи Моршин. Це недешево, скажу вам.
Юрій, менеджер:
- В Крим збираюся. 200 – 400 доларів за два-три дні. Це на пару.
Туристичний сезон в Україні

Близько шести мільйонів туристів очікують цього року на чорноморському узбережжі Криму, заявив міністр курортів і туризму Автономії Володимир Савельєв. Приїзду відпочивальників не може зашкодити ані подорожчання путівок, ані минулорічний розлив мазуту в Керченській протоці, запевняє місцева влада. Та чи справді сонячний півострів готовий до зустрічі туристів, розповідає кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Слухати репортаж:


Вісім мільйонів туристів відвідали Україну минулого року, звітує Андрій Шенін з Держслужби туризму та курортів. За його словами, щороку їхня кількість збільшується на півтора мільйона.

«Дуже цікавим є відпочинок і оздоровлення, пріоритетним є розвиток сільського туризму. Минулого року Президент оголосив цей рік роком туризму і курортів. Для чого це робиться? Для того, щоб привернути увагу до цієї сфери».

Відсутність інфраструктури і погані дороги — головні проблеми, через які Україна втрачає туристів, вважає директор однієї з тернопільських туристичних фірм Лідія Королюк. За її словами, Україна може запропонувати охочим повний спектр відпочинку — від огляду історичних пам’яток до екстремального туризму.

«По замках, по водоспадах, по печерах, сплави по Дністру. Люди хочуть знати свій край. Бувають такі люди, які об’їздили весь світ і приїжджають до нас на Тернопілля – вони в захопленні. Будуються маленькі готелики – на 15 місць, на 8, на 10. А великих не будують, бо нема доріг».

Відпочиваємо закордоном

Проте відпочинок в Україні не є найбільш популярним серед туристичних маршрутів. Пальму першості тримає відпочинок закордоном: Туреччина, Єгипет, Таїланд, кажуть представники туристичних агенцій.

-

Користується популярністю зараз Туреччина та Єгипет. -

Багато замовлень по Україні, і , звичайно, закордон. -

Звичайно, закордон. -

У порівнянні з минулим роком ціни на путівки зросли на 20-30%. Серед причин подорожчання туроператори називають перш за все зростання цін на авіаперевезення.

- Підняли ціни на пальне, відповідно подорожчали авіаперельоти. До того ж, більше стало туристів, які можуть дозволити собі відпочивати. - Курс долара впав, інфляція, тому ціна путівки в середньому виросла відсотків на 25.

Напередодні курортного сезону Італія потрапила до десятки країн Середземноморського басейну, де прибережні води за міжнародними стандартами визнані екологічно чистими. Чим ще ця країна приваблює туристів, розповідає римська кореспондентка радіо «Свобода» Наталя Кудрик.

«Символічний блакитний прапор – знак відмінної якості води і курортів – отримали 104 італійських комуни, що представляють 215 пляжів. Минулого року їх було трохи менше. Найбільше зразкових місць для літнього відпочинку на Лігурійському та Адріатичному узбережжях півострова. Після затяжних холодів купальний сезон під травневим сонцем відкривають місцеві жителі. Іноземних відпочивальників очікують у червні. Чисте море і мальовничі краєвиди – основна, але не єдина приманка туристів. До цього пакету задоволень додаймо славнозвісну італійську кухню, відвідини культурно-історичних місць, шопінг у магазинах відомих італійських брендів. А гостинність і чемність місцевого населення взагалі на першому місці. Через кволий курс долара стосовно євро туроператори побоюються, що американських туристів цього року буде менше, адже відпочинок у Європі їм обходиться тепер у гарну копієчку. Хоча й серед європейських курортників Італія не вважається дешевою для відпочинку. Ще одна ложка дьогтю в бочці меду: неприбрані кучугури сміття у Неаполі, непевна ситуація з національним авіаперевізником Alitalia і часті страйки транспортників громадського сектору».

Перспективи туристичної України

Щоб привабити іноземного туриста, Україні варто розвивати перш за все культурно-історичний і молодіжний туристичні напрямки; у вітчизняних відпочивальників великим попитом користуються сімейний відпочинок та екологічні тури, зазначає Володимир Царук, директор Центру інформації Національної туристичної організації. А почати розвиток України як туристичної держави необхідно з будівництва недорогих готелів і пом’якшення податкового тиску.

«Поки в нас не з’явиться достатня кількість готелів туристичного класу, а саме - 3 зірки, сюди турист не поїде. Держава має зробити преференції для будівництва нових готелів, щоб були податкові канікули».

У державному бюджеті на розвиток туризму цього року передбачено двадцять три мільйони гривень. Їхнє основне призначення — це реклама, запевняють у Держслужбі туризму та курортів. Проте, кажуть у Національній туристичній організації, впізнаваність України як туристично привабливої держави майже нульова. Якщо іноземці й чули про принади України як туристичної держави, то просто не знають, як до них дістатися.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG