Доступність посилання

ТОП новини

За Юлію Тимошенко «взялося» РНБО


Юлія Жмакіна Київ, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За вирішення скандального питання із Фондом держмайна взялася Рада національної безпеки та оброни. Саме її рішенням уряд зобов’язали поновити фінансування операцій ФДМ. А розслідувати, хто і коли дав незаконні накази стосовно ФДМ, доручили Генпрокуратурі.

Програма засідання Національної безпеки та оброни була більш ніж насиченою. Від проблеми втрати Україною статусу морської держави, кримського питання (земля, поширення антиукраїнських настроїв тощо) і до майнової належності аеропортів у містах, що прийматимуть фінал футбольного чемпіонату Євро-2012.

«Бомба» ж – скандальне питання із Фондом державного майна – потрапила, вже за традицією засідань РНБО, у розділ «Різне».

Повернути статус-кво щодо Фонду держмайна

Президент непохитний: змінювати голову Фонду держмайна слід лише у конституційний спосіб – тобто через парламент. Щодо питання ФДМ Президент цього разу апелював до правоохоронців.

«Мене це надзвичайно турбує, ми наведемо лад у роботі ФДМ, як того вимагає Конституція. Щоб ні у кого не було сумнівів із цього приводу. І давайте, шановні правоохоронці, визначимося один раз, куди будуємо міст – до злочинності чи відстоюємо національний закон», – зазначив Віктор Ющенко.

Обурює Главу держави факт, що від квітня уряд не фінансує операції Фонду, який очолює Валентина Семенюк-Самсоненко. На думку Президента, це протизаконно і цим має зайнятися Генеральна прокуратура.

Рішення озвучує секретар РНБО Раїса Богатирьова: «Сьогодні це питання в терміновому порядку було розглянуте. Відповідні доручення дані Генеральному прокурору України, щоб до 9-ї години ранку понеділка було відновлене фінансування. Провести слідчі дії щодо невиконання законів і Конституції, допущені певними державними посадовими особами, щоб Генпрокуратура могла зробити свої висновки і надати пропозиції з цих питань для їх оперативного вирішення, теж на засіданні РНБО».

Справжній бій попереду

«Пружину» на наступний тиждень закладає секретар РНБО Раїса Богатирьова. Вона каже, що призначеного на 20 травня конкурсу з приватизації Одеського припортового заводу не відбудеться. Бо немає відповідних інвесторів, які б взяли участь у конкурсі, котрий не має правових підстав.

За словами секретаря РНБО, те, що у п’ятницю парламент запрацював і кадрове питання ФДМ у ньому не порушили, це добрий сигнал, що все повернеться у конституційне поле.

Який саме це сигнал і для кого, судити важко. Адже Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко коментарів по закінченні засідання РНБО не давала.
XS
SM
MD
LG