Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпродзержинську стартував перший регіональний культурологічний фестиваль «Мамай Fest»


Його приурочили до Міжнародного дня музеїв.

Його приурочили до Міжнародного дня музеїв.

За словами директора Дніпродзержинського музею історії міста Наталі Буланової, головна мета акції – привернути увагу широких кіл громадськості, особливо молоді, до національних традицій, зокрема, пов’язаних з козацтвом.

Фестиваль проводять у Дніпродзержинську невипадково: терени сучасного індустріального міста та його околиць (селищ Романкового, Карнаухівки та Тритузного) свого часу були частиною вольних земель Війська Запорозького.

Сьогодні у рамках мистецької акції в музеї історії відкрили виставку «мамаїв» – витворів майстрів живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва, скульптури, присвячених легендарному запорозькому козакові Мамаєві.

Упродовж тижня у Дніпродзержинську відбудеться кілька фестивальних акцій, зокрема концерти фольклорних колективів, кобзарів та бандуристів, а також презентація та обговорення кінострічки «Мамай» за участі режисера Олеся Саніна.

Дніпродзержинські музейники планують, що «Мамай Fest» у місті стане традиційним.

Козак Мамай – один із найпопулярніших в Україні фольклорних героїв, що уособлює народну любов до запорозьких козаків. Йому присвячено безліч легенд, переказів та примовок. Також цей образ відтворений у живописі: Мамая зазвичай зображують в оксамитному жупані, сап''янових чоботях та синіх шароварах, сидячим під деревом зі схрещеними по-східному ногами. Незмінні його супутники – бандура та кінь – символи співучої душі та волелюбності.
XS
SM
MD
LG