Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко підписав закон про Кабінет міністрів


Закон, який у п’ятницю ухвалила Верховна Рада, зокрема, передбачає затвердження програми діяльності уряду Верховною Радою одночасно з призначенням прем''єр-міністра.


Закон, який у п’ятницю ухвалила Верховна Рада, зокрема, передбачає затвердження програми діяльності уряду Верховною Радою одночасно з призначенням прем''єр-міністра.

При цьому програма діяльності уряду повинна базуватися на погоджених політичних позиціях і програмних задачах коаліції депутатський фракцій у парламенті.

Згідно з новим законом, міністри оборони та закордонних справ призначаються Верховною Радою виключно за поданням президента. Разом з тим, подання прем''єр-міністра про звільнення цих міністрів вноситься за згодою з президентом.

Закон також передбачає координацію міністрами діяльності всіх центральних органів виконавчої влади, керівники яких не входять до складу Кабміну.

Крім того, закон впроваджує в практику координацію діяльності членів Кабміну, керівників інших центральних органів виконавчої влади винятково Кабінетом міністрів як колегіальним органом.

З закону вилучено норму колишнього закону про Кабінет міністрів, що передбачає право прем''єр-міністра координувати роботу міністерств, направляти, координувати і контролювати діяльність інших центральних органів виконавчої влади, що належать до його сфери діяльності.

Закон врегулює питання взаємодії Кабміну з президентом, а також з Радою національної безпеки й оборони.

***

Верховна Рада ухвалила нову редакцію Закону «Про Кабінет Міністрів України»

За прийняття в цілому законопроекту №1312 від 10 січня, запропонованого Президентом Віктором Ющенком, у п’ятницю проголосували 245 депутатів із 444, зареєстрованих у сесійній залі, за необхідних 226.

Не підтримали ухвалення закону фракції Партії регіонів і КПУ у повному складі.

За ухвалення закону проголосували депутати фракцій БЮТ (155 голосів), «Наша Україна – Народна самооборона» (71 голос) і Блоку Литвина (19 голосів).

У перебігу розгляду до президентської версії законопроекту внесли низку поправок.

Верховна Рада визначила таким, що втратив чинність, нинішній закон про Кабмін, тому що значна частина його положень не погоджена з Конституцією.

Новий закон, серед іншого, встановлює, що міністри оборони й закордонних справ призначаються парламентом виключно за поданням Президента, звільняються парламентом за поданням Президента, а також за поданням Прем’єр-міністра, що вноситься до Верховної Ради за згодою з Президентом.

Затвердження програми діяльності уряду Верховною Радою має здійснюватися одночасно з призначенням прем’єр-міністра. При цьому програма діяльності уряду має базуватися на узгоджених політичних позиціях і програмових завданнях коаліції депутатських фракцій у парламенті.

Законопроект також передбачає, що членами Кабміну не можуть бути призначені особи, у яких була яка-небудь судимість. За нинішнім законом про Кабмін членами уряду не можуть бути призначені особи, у яких є судимість, не погашена й не знята у встановленому порядку.

У законопроекті також встановлено порядок призупинення дії актів уряду Президентом.

Представник «Нашої України – Народної самооборони» Роман Зварич, коментуючи Радіо Свобода ухвалення нового закону про Кабінет міністрів, зазначив: «Закон приводить у відповідність цей базовий закон, який був ухвалений в авантюрному порядку 2 роки тому. Для прикладу, можливість розгляду кандидатури на посаду міністра закордонних справ чи міністра оборони без подання Президента. Те ж саме стосується і Прем’єр-міністра. До теперішньої чинної редакції закону, міністр мав право накласти вето на закон Президента, який видавався в межах його компетенції. Ці всі речі зараз прибрані з базового закону, і він строго відповідає Конституції».

* * * * * * * *

Раніше у п’ятницю Блок Юлії Тимошенко розблокував роботу Верховної Ради, погодившись із вимогою «Нашої України – Народної самооборони» спершу закінчити розгляд закону про Кабмін, а потім переходити до антиінфляційних законопроектів.

Питання про зміну керівництва Фонду держмайна в парламенті розглядатимуть орієнтовно наступного тижня.

Від вівторка БЮТ блокував парламентську президію й трибуну, вимагаючи, щоб першими питаннями Верховна Рада розглянула пакет антиінфляційних законопроектів. Натомість у НУНС наполягали, що першим має розглядатися законопроект про Кабмін.

Матеріали до теми:

• Верховна Рада: компроміс наполовину чи грубий прагматизм?

• БЮТ розблокував Верховну Раду, засідання розпочалося

• Сьогодні знову спробують провести засідання Верховної Ради
XS
SM
MD
LG