Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному сьогодні відбулися жалобні мітинги і покладання вінків на місцях політичних репресій


Увесь центральний квартал Рівного побудований на кістках репресованих. Пам’ятник «Борцям за волю» на майдані Магдебурзького права стоїть там, де колись починалася територія рівненської в’язниці.

Увесь центральний квартал Рівного побудований на кістках репресованих. Пам’ятник «Борцям за волю» на майдані Магдебурзького права стоїть там, де колись починалася територія рівненської в’язниці. Сюди на мітинг зібралися рівняни, серед яких були ветерани УПА і родичі замордованих більшовицьким, а також і та нацистським режимами тисяч волинських інтелігентів.

Біля стіни рівненської в’язниці
Лише в урочищі Видумка внаслідок провокації радянського розвідника-терориста Миколи Кузнєцова у 1943 році за один день були розстріляні 150 волинських інтелігентів. Загалом у рівненській в’язниці у 40-50-ті роки 20-го століття були знищені і репресовані нацистами й енкаведистами тисячі українських патріотів.

Нині у Рівному мешкають 562 особи, котрі свого часу зазнали політичних репресій. Як зауважила, виступаючи на мітингу, одна з них, Дарія Лещак, більшість її соратників не дочекалися навіть тих пільг, які нині надає репресованим держава.

Ветерани національно-визвольних змагань і представники міської влади наголосили, що найбільшою даниною пам’яті загиблим була б злагода в «спільному українському домі».

Цього ж дня мітинг і панахида відбулися біля села Оржів – на місці загибелі військового командира «УПА-Північ» Клима Савура.
XS
SM
MD
LG