Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську сьогодні відбулася акція вшанування пам’яті осіб, які померли від СНІДу


Чоловіки та жінки, які не приховують свого статусу ВІЛ-позитивних, зібралися в центрі міста, аби згадати своїх друзів та знайомих, життя яких забрала хвороба, а також привернути увагу суспільства до проблем епідемії.

Чоловіки та жінки, які не приховують свого статусу ВІЛ-позитивних, зібралися в центрі міста, аби згадати своїх друзів та знайомих, життя яких забрала хвороба, а також привернути увагу суспільства до проблем епідемії.


Неподалік від Фонтану Закоханих запалили свічки пам’яті, розгорнули символічні прапори з іменами померлих від СНІДу, а також влаштували виставку фотопортретів ВІЛ-інфікованих людей «Відкрий своє серце – і я відкрию своє обличчя».

За словами учасників акції, чи не щодня ВІЛ-позитивні особи в Україні стикаються з байдужістю і навіть нетолерантним ставленням суспільства: непоодинокі випадки звільнення з роботи, відмов у наданні безкоштовної медичної допомоги тощо.

Влада теж, кажуть ВІЛ-позитивні, проблемі епідемії приділяє на надто багато уваги.

«Міністерство охорони здоров’я заклало до національної програми лікування ВІЛ-СНІД тільки один мільйон гривень замість шести мільйонів на придбання життєво необхідних препаратів для ВІЛ-позитивних людей. Станом на травень жоден препарат не придбаний через складність тендерних процедур. Те, що ми отримуємо, – це за рахунок доброчинних фондів та препарати, котрі лишились з минулого року», – зазначив регіональний представник Мережі людей, що живуть з ВІЛ, Дмитро Головін.

Два дні тому у Дніпропетровську люди, які живуть із ВІЛ, спробували пікетувати облдержадміністрацію, аби нагадати владі про свої проблеми. Чиновникам та перехожим роздавали символічні чеки на 2 гривні 33 копійки – саме стільки, за підрахунками хворих, держбюджет України надає щороку на одного українця для лікування та профілактики СНІДу.

Учасники не попередили владу про пікет заздалегідь, отож для організаторів акції вона завершилась у відділку міліції.

Дніпропетровська область належать до найбільш уражених епідемією ВІЛ-СНІД регіонів України. За рівнем поширеності інфекції вона посідає перше місце. За офіційними даними, наразі в області ВІЛ-позитивними є 130 тисяч людей, щороку до них додається ще по кілька тисяч.

Кожну третю неділю травня, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі проводиться День пам’яті померлих від СНІДу.

Матеріали до теми:

• У Дніпропетровську люди, які живуть із ВІЛ, пікетують облдержадміністрацію
XS
SM
MD
LG