Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари хочуть звернутися до ООН, ОБСЄ та Ради Європи із закликом надіслати до України спостерігачів


Вони прагнуть, щоб представники цих міжнародних інституцій пересвідчитися, що права раніше депортованого кримськотатарського народу і далі порушуються владою. Про це мовилося на мітингу, присвяченому 64-річчю депортації комуністичним режимом кримських татар із Криму в райони Сибіру і Центральної Азії.

Сімферополь, 18 травня 2008 рік
Вони прагнуть, щоб представники цих міжнародних інституцій пересвідчитися, що права раніше депортованого кримськотатарського народу і далі порушуються владою.

Про це мовилося на мітингу в неділю у Сімферополі, присвяченому 64-річчю депортації комуністичним режимом кримських татар із Криму в райони Сибіру і Центральної Азії.

Учасники мітингу, в якому взяли участь, за різними даними, від 10 до 20 тисяч осіб, наголошували, що процес повернення кримськотатарського народу на свою батьківщину не завершений, родини розділені, десятки тисяч кримських татар все ще перебувають проти своєї волі в місцях депортації.

«Водночас, українська держава і країни-члени СНД не тільки самоусунулися від виконання раніше взятих зобов’язань зі сприяння у поверненні на свої землі раніше депортованих кримських татар та їхніх нащадків, але й створюють нові перешкоди на шляху їхнього повернення», – сказано в резолюції мітингу.


Один із лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що за 17 років незалежності України не було ухвалено жодного закону, спрямованого на відновлення політичних, економічних, соціальних і культурних прав раніше депортованих.

Учасники мітингу відзначили, що «демонстрована українською державою та її вищим керівництвом «байдужість» щодо відновлення прав кримськотатарського народу, потурає розгулу шовіністичних сил в Криму, заохочує сваволю і дискримінацію кримських татар з боку кримської влади і посадовців».


Починаючи з 18 травня 1944 року протягом кількох днів частини Червоної Армії та НКВД депортували з Криму приблизно 190 тисяч кримських татар, майже 40% із яких загинули по дорозі, або ж у місцях депортації у перші роки вислання.

Наразі до Криму повернулися 260 тисяч кримських татар, ще близько 100 тисяч осіб перебувають у місцях депортації.

********

Голова Верховної Ради наполягає на необхідності юридичного визначення статусу депортованих і створення їх реєстру


Про це сказано в повідомленні прес-секретаря спікера з посиланням на заяву Арсенія Яценюка з нагоди 64-ї річниці від дня насильницької депортації кримськотатарського народу із Криму.

«Необхідна інтеграція кримськотатарського населення й створення умов для того, щоб вони могли зробити свій внесок у розвиток Криму», – сказано в заяві.

Спікер парламенту також вважає за необхідне визначити правові й соціально-економічні потреби таких осіб і заявляє, що у Верховній Раді вже зареєстрований відповідний законопроект.

******** 29 січня Арсеній Яценюк заявив про намір запропонувати парламенту законодавчо визначити статус і права депортованих.

У березні Яценюк запропонував Верховній Раді доручити Кабінету Міністрів розробити загальнодержавну програму поновлення прав осіб, примусово переселених із місць постійного проживання органами влади СРСР.

Близько 10 тисяч кримських татарів 18 травня в Сімферополі взяли участь у жалобному мітингу із приводу 64-ї річниці депортації кримськотатарського народу.

Матеріали до теми:

• 64-річчя депортації кримських татар з Криму
XS
SM
MD
LG