Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш закликає арабських лідерів до демократії


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 19 травня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Президент Сполучених Штатів Джордж Буш виступив на Міжнародному економічному форумі для Близького Сходу на єгипетському морському курорті Шарм-аш-Шейх. Він закликав арабських лідерів до проведення демократичних реформ.


Президент Буш наголошував, що Америка, молода держава, ґрунтується на ідеях свободи й справедливості, старих, як піраміди. Завдяки цим ідеям спалахнули сучасні революції там, де ніякої демократії не було – «у таких місцях, як Чилі та Індонезія, Польща, Філіпіни, Південна Корея.

«Ці країни мають різну історію й різні традиції, одначе всі вони здійснили однаковий перехід до демократії, причому кожна на свій власний копил. У цих країнах мільйони людей щороку позбуваються бідності. Жінки стають рівноправними…», – казав президент США.

Цю свою промову Буш виголошував у залі, де серед політичних діячів і бізнесменів із усіх кінців світу сиділи лідери арабських країн, із-поміж яких нема жодної демократичної – самі монархії, диктаторські та авторитарні режими.

Буш, зокрема, сказав, що «занадто часто на Близькому Сході картина політичного життя складається з лідера при владі і опозиції у тюрмі». Це сприйняли як натяк на Єгипет, де президент Хосні Мубарак уже 27 років незмінно при владі, а лідера світської опозиції Аймана Нура і редакторів незалежних газет тримають за ґратами.

І позитивні приклади не дуже подіяли

Буш закликав близькосхідні країни до звільнення політв’язнів і проведення вільних виборів. Він наводив приклад таких країн, як успішна і демократична Туреччина з її переважно мусульманським населенням, Афганістан, який будує вільне суспільство, Ірак, де виникає багатоетнічна демократія.

Президент також високо оцінив позитивні зрушення у політичному житті Марокко та Йорданії. «Починає сяяти світло свободи», – сказав президент США.

Одначе учасники форуму досить стримано сприйняли демократичні заклики Буша.
XS
SM
MD
LG