Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари закликають міжнародні інституції допомогти Україні вирішити проблеми репатріантів


Володимир Притула Сімферополь, 19 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Кримські татари закликають міжнародні інституції допомогти Україні вирішити проблеми репатріантів. У неділю учасники жалобного мітингу, присвяченого 64-й річниці депортації кримськотатарського народу комуністичним режимом Радянського Союзу, заявили, що українська держава не тільки самоусунулася від виконання раніше взятих зобов’язань зі сприяння у поверненні на свої землі раніше депортованих кримських татар та їхніх нащадків, але й створює нові перешкоди на шляху їхнього повернення.

Мітинг кримських татар у Сімферополі, 18 травня 2008 рік
«Шановні співвітчизники, брати! Вас викинули з рідного дому, але ви повернулися!» – цими словами лідер кримського Народного Руху Леонід Пилунський звернувся до кримських татар їхньою рідною мовою, що викликає схвалення учасників майже 20-тисячного мітингу.

Загалом на центральному майдані Сімферополя чимало українських державних прапорів, а посередині мітингу – великий червоно-чорний прапор ОУН-УПА з чорною стрічкою. Його тримає сімферополець Василь Овчарук, який каже, що мусив прийти і так висловити своє співчуття кримськотатарському народу.

«Серце, душа моя і совість не дозволяють не взяти участі у цьому жалобному мітингу. Бо з боку кримськотатарського народу, якого вивезли з його землі, були великі жертви. А я, як українець, знаю, що й багато українців вивозили з їхніх рідних країв. Тому я сам, за велінням серця прийшов сюди», – зазначив Василь Овчарук.

Хто заохочує дискримінацію?

Попри велику кількість державної символіки і присутність на трибуні представників влади критика української держави та її очільників на цьогорічному жалобному мітингу, як відзначають спостерігачі, значно різкіша, аніж раніше.

«Не може бути ніякого виправдання владі, яка за 17 років незалежності України не ухвалила жодного закону, спрямованого на відновлення політичних, економічних, соціальних і культурних прав кримськотатарського народу. Демонстрована українською державою та її вищим керівництвом байдужість до відновлення прав кримськотатарського народу, потурає розгулу шовіністичних сил у Криму, заохочує сваволю і дискримінацію кримських татар з боку кримської влади і посадовців», – за пропозицією одного з лідерів Меджлісу Рефата Чубарова таку резолюцію учасники мітингу ухвалили одноголосно.

У ній же кримські татари звернулися до ООН, ОБСЄ та Ради Європи із закликом надіслати до України своїх спостерігачів, щоб ті пересвідчилися, що права раніше депортованого кримськотатарського народу і далі порушуються владою, а також для практичної допомоги Україні в розв’язанні кримськотатарських проблем.

Хоч і важко, але на батьківщині краще

Шевкет Джеппаров
Учасник мітингу, 77-літній Шевкет Джеппаров каже, що попри все він аніскільки не жалкує, що повернувся до Криму, хоч і важке нині життя.

«Все рівно своя батьківщина. А живеться нормально, більш-менш. Не помираємо з голоду – зараз інший час. А от тоді, в депортацію, набагато гірше було. Коли маленька крихта хліба впала на землю, її підбирали! Ділили найменші шматочки хліба», – згадує Шевкет-ага.

Матеріали до теми:

• Кримські татари хочуть звернутися до ООН, ОБСЄ та Ради Європи із закликом надіслати до України спостерігачів • Президент ініціює процес ліквідації всіх символів тоталітаризму й комуністичного режиму на території України • Героям слава! І вічна пам''ять... Україна вшановує жертв політичних репресій • У Рівному сьогодні відбулися жалобні мітинги і покладання вінків на місцях політичних репресій
XS
SM
MD
LG