Доступність посилання

ТОП новини

Київські вибори в умовах ринку. Правоохоронцям додалося роботи


Юлія Жмакіна 35 випадкiв пiдкупу виборцiв пiд час проведення виборчої кампанiї в Києвi зафіксувала Служба безпеки України. А Генпрокуратура натомість поінформувала, що порушила одну кримінальну справу за ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здiйсненню права людей на вибiр), а також проводить iще двi перевiрки. Експерти позитивно оцінюють такі дії правоохоронців і разом із тим іронізують. Адже нинішня виборча кампанія в Києві просто суцільний ринок, на якому активно продаються і купаються голоси виборців.

Київ, 19 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 35 випадкiв пiдкупу виборцiв пiд час проведення виборчої кампанiї в Києвi зафіксувала Служба безпеки України. А Генпрокуратура натомість поінформувала, що порушила одну кримінальну справу за ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здiйсненню права людей на вибiр), а також проводить iще двi перевiрки. Експерти позитивно оцінюють такі дії правоохоронців і разом із тим іронізують. Адже нинішня виборча кампанія в Києві просто суцільний ринок, на якому активно продаються і купаються голоси виборців.


Киянці Валентині пропонували 150 гривень за її голос, відданий на користь одного з лідерів перегонів. «Зустрічають, пропонують гроші за голос. Ну, я не буду казати, як це відбувається. Я не продалася.., але я бачила, як інші беруть ці гроші», – розповіла вона.

Ця киянка могла стати свідком «Вавилону». Саме про ноу-хау від російських політтехнологів під такою назвою, виявлене СБУ, розповів у понеділок виконувач обов’язків голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

«СБУ перевіряє отриману інформацію про причетність до замовлення в російських піартехнологів цієї технології громадянином України В.Медведчуком», – зазначив керівник СБУ.

Чи йдеться про колишнього лідера СДПУ(о) Валентин Наливайченко не уточнив. Виявили «Вавилон» у задокументованих СБУ 35 випадках підкупу киян.

Реальний масштаб підкупу значно більший

Ця цифра здивувала київського політтехнолога Олександра Корнієнка. Каже, масштаб підкупу зовсім інший.

«Вона викликає здорову дитячу усмішку. Вона у тисячі разів більша. Бо підкуп виборців – абсолютно масове явище. Причому чітко структуроване. Жодну категорію населення не обходять ті, хто цим займаються. Ані студентів вишів, ані студентів ПТУ, навіть до бабусь дісталися. Навіть є випадки працівників заводів, комерційних фірм, де директори дають додаткову премію за те, що голосуватимуть за якогось кандидата», – зазначив Олександр Корнієнко.

Про експортовану з Росії технологію «Вавилон» київський політтехнолог Артем Михайлюк не чув, хоча вважає себе людиною обізнаною – як у відпрацьованих схемах, так і у новинках. Михайлюк розповів, що нині у Києві популярний збір за гроші паспортних даних і телефонів – навзаєм від людини вимагають підтверджувати свою рішучість голосувати за того чи іншого кандидата чи політичну силу, коли її подзвонять по телефону і спитають. Чимало технологій у запасі і до дня виборів. Одна з найпопулярніших – «карусель» із чистим винесеним бюлетенем. І використання сучасних технологій.

Артем Михайлюк: «Буде застосовуватись механізм фотографування. Зараз у більшості мобільних телефонів є камери. Потрібно буде поставити у кабінці позначки у бюлетені. Покласти поряд із ним паспорт і сфотографувати. Далі ця інформація передається так званим «бригадирам», які її здають у штаб чи кудись далі. І за це платять гроші. Гроші, які доходять на руки людині, міряються сумами від 150 до 300 гривень за голос».

В СБУ про це знають. Валентин Наливайченко заявив: «Національний медичний університет імені Богомольця – розповсюджувалися гроші до 300 гривень від БЮТу, Національний політехнічний університет – суми до 300 гривень розповсюджувалися на користь блоку Леоніда Черновецького, Національний авіаційний університет на користь блоку Литвина. В усіх випадках гроші пропонуються за голосування в обмін на зображення з мобільного телефону та заповнення виборчого бюлетеню».

Не важливо, як проголосують – важливо, як підрахують?

«Родзинка» нинішніх київських перегонів – підкуп голів і членів виборчих комісій. Адже, як заповідав Сталін, не важливо, як голосують – важливо, як рахують.

Політтехнолог Олександр Корнієнко з цього приводу зауважив: «Голови комісій від сил, що беруть участь у перегонах, будуть виконувати їхні доручення – блокувати процес чи домальовувати. Буде аукціон на голів комісій, від тих сил, які не беруть участь нині у виборах, але склад комісій залишився з минулих виборів».

На підставі матеріалів СБУ прокуратура Києва порушила наразі одну кримінальну справу за ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню права людей на вибiр), а також проводить iще двi перевiрки. І обіцяють нові кримінальні справи.

Також у Києві створили спільний штаб, до якого входять працівники СБУ, прокуратури міста, ГУ МВС України в місті Києві. СБУ звертається до громадян у разі виявленні порушень виборчого законодавства інформувати телефонами цілодобової гарячої лінії.

Представники всіх опитаних мною команд, що йдуть до Київради, спростовують факти підкупу: щиро і рішуче. Хоча переконані: конкуренти точно скуповують голоси.



Матеріали до теми:

• 48 спільних оперативно-слідчих груп СБУ, МВС і Прокуратури працюватимуть під час передвиборчої кампанії в Києві • Битва за Київ: ніхто не хотів програвати. (Точка зору)

• Виборча кампанія в Києві: застосування брудних технологій «зашкалює» • БЮТ вимагає в суді скасувати перейменування блоку «Київський прорив» у «Блок Тимошенко – Київський прорив» на вибори Київради» • Юрій Луценко: Президент хоче влаштувати Сталінград для Тимошенко на виборах у Києві • Президент Ющенко далі наполягає на єдиному турі виборів мера Києва • Екс-мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані: «Києву, перш за все, треба позбавитися репутації корумпованого міста» • Микола Катеринчук: «Сьогодні від політиків потрібно тільки одне – це двотурова система обрання мерів – і • Охочих покерувати Києвом багато, але чи виграє від цього Київ • Вибори у Києві: суб’єктивні пристрасті й об’єктивні підстави (Точка зору)
XS
SM
MD
LG