Доступність посилання

ТОП новини

Росія звинувачує Захід в озброєнні Грузії. Тим часом лідер самопроголошеної Абхазії прибув до Москви


Василь Зілгалов Прага, 19 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Напруженість у стосунках між Росією та Грузією не спадає. Сторони обвинувачують одна одну у нарощуванні озброєнь у зонах конфліктів. Тбілісі і Сухумі також спростували повідомлення російських джерел про нібито грузинсько-абхазькі переговори, хоча факт візиту до Сухумі постійного представника Грузії в ООН підтверджують.

Російські миротворці у Абхазії
Грузія заявляє, що Росія розміщує в Абхазії важкі озброєння. Грузинське Міністерство внутрішніх справ оприлюднило відео-матеріал із розвідувального літака, на якому, за твердженнями Тбілісі, нібито видно, як росіяни перекидають разом зі своїми миротворцями і важке озброєння. Але західні оглядачі, зокрема з «Ассошіейтед Пресс», кажуть, що зйомки Грузії не дають явних підстав стверджувати, що саме перевозять росіяни. Розміщення важких озброєнь суперечить мандату миротворчих сил.

Тим часом, російське оборонне відомство обвинувачує Захід в активному озброєнні Грузії. На офіційному інтернет-сайті міністерства оборони Росії оприлюднені дані, що нібито такі держави НАТО, як США, Туреччина, Болгарія і Чехія, особливо активні у перекиданні до Тбілісі новітніх озброєнь. Тут же стверджується, що значна кількість таких озброєнь надходить до Грузії через територію України. Хоча у Міністерстві оборони України заявили Радіо Свобода, що подібної інформації не мають, що Міністерство оборони доставкою зброї до Грузії не займається, це може бути компетенцією лише «Укрспецекспорту», куди Радіо Свобода дотелефонуватися сьогодні не вдалося.

Заступник міністра оборони Грузії Бату Кутелія не лише підтвердив факти переозброєння грузинської армії, але й назвав дані міністерства оборони Росії застарілими. Разом з тим міністр закордонних справ Грузії Катерина Ткешелашвілі обвинуватила Росію у намаганнях до краю загострити ситуацію і в Південній Осетії, де Москва оголосила ротацію своїх миротворців до кінці травня.

Про що ж домовлялися Тбілісі і Сухумі?

Напередодні російське видання «Комерсант» повідомило про нібито наявність узгодженого між Тбілісі та Сухумі плану мирного врегулювання конфлікту. Представник абхазької влади Сергій Шамба заперечив наявність такого плану, але підтвердив журналістам факт приїзду до Сухумі 12 травня постійного представника Грузії в ООН Іраклія Аласанія.

Член парламенту Грузії і голова тимчасового парламентського комітету з територіальної цілісності Грузії Шота Малашхія сказав про візит Іраклія Аласанія до Сухумі наступне: « Іраклій Аласанія вів переговори про грузинських біженців з Абхазії, про їхню безпеку, про безпеку в регіоні. Ми передали Сухумі наші пропозиції. Поки що важко сказати, наскільки вони для них прийнятні. На них чинить вплив і Росія, хоча вона й сама під впливом рішення ООН про повернення грузинських біженців до Абхазії і того, що ООН цим зафіксував факт етнічних чисток в Абхазії».

У згаданій публікації в «Комерсанті» також стверджувалося, що нібито візит лідера самопроголошеної Абхазії Сергія Багапші у понеділок до Москви також пов’язаний з наявністю секретної угоди між Грузією і Абхазією. Згаданий уже міністр закордонних справ самопроголошеної Абхазії Сергій Шамба сказав цього приводу таке: «Насправді Багапша їде до Москви обговорювати багато питань і, можливо, й це питання будуть там обговорювати. Але жодного плану врегулювання Багапша до Москви не везе».

Відомо, що у вівторок Сергій Багапша зустрінеться із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Матеріали до теми:

• Напруженість в Грузії не припиниться, поки НАТО не надасть їй ПДЧ – експерт • Москва зустріла грузинського міністра шпигунським скандалом • Євросоюз висловлює Грузії підтримку, але не більше • Європейський Союз закликає Росію і Грузію вжити заходів для зняття напруженості в Абхазії • Дії Росії в Грузії мають спонукати українську владу до перестороги, вважають експерти • Чому саме тепер загострилася ситуація довкола Абхазії?
XS
SM
MD
LG