Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську працедавці «ярмаркували» з безробітною молоддю


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 20 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За кілька тижнів цьогорічні випускники українських вишів, технікумів та училищ зіткнуться з проблемами пошуку роботи. Фахівці кажуть, сотні з них ризикують поповнити й так вже численні лави безробітних. На Дніпропетровщині вирішили діяти «на випередження» – влаштували ярмарок вакансій для молоді ще до кінця навчального року. А втім, хлопці та дівчата із заходу поверталися розчаровані.

«Робітничії професії» все ще шукають у газетах
Більше двох десятків підприємств, понад тисячу вакансій… Ярмарок для молодих, які шукають перше робоче місце, проходить під гаслом «Розпочни успішну кар’єру». А втім, слово «кар’єра» звучить тут трохи дивно: більшості працедавців потрібні фахівці робітничих професій, будівельники, муляри, монтажники тощо.

Інженер однієї з енергопостачальних компаній Галина Сапранкова прийшла на ярмарок із чітким завданням від дирекції – знайти десяток молодих людей на вакансії електромонтерів, слюсарів та ремонтників. Середня зарплата – півтори тисячі гривень плюс соціальні гарантії. Досвід роботи не потрібен. Але підшукати людей, які б підходили для цієї роботи, важко: до претендентів суворі вимоги.

«Ми займаємось експлуатацією високовольтних ліній. Тому нас цікавлять люди з технічною освітою. Монтер ліній електропередач має підійматися на височезні опори, тому ця людина має бути передусім молода і здорова», – зазначила Галина Сапранкова.

Більшість тих, хто шукає роботу, дівчата
На чоловіків, молодих, здорових і не дуже перебірливих щодо зарплатні, чекають майже всі працедавці, що прийшли на ярмарок. Серед тих же, хто шукає роботу, більшість – дівчата, причому з вищою освітою. Олена розчарована. Аркушик, з яким обійшла всі столики роботодавців, рясніє позначками «вакансій немає». Цього року дівчина закінчує престижний університет, але її спеціальність «товарознавець» жодній фірмі не потрібна. А перевчатися на муляра чи штукатура Олена, звісно, не збирається:

«Я хотіла б працювати за спеціальністю. Мої вимоги: зарплата у півтори-дві тисячі гривень і соціальний пакет. Я не думаю, що це високі вимоги», – зауважила Олена.

Індустріальний регіон потребує робочих рук

Про невідповідність між попитом та пропозицією на ринку праці фахівці дніпропетровських служб зайнятості говорять уже давно: індустріальний регіон дуже потребує робочих рук. Натомість з-поміж десяти тисяч зареєстрованих безробітної молоді «левова» частка – люди інтелектуальних професій, комп’ютерники, економісти, бухгалтери. Але корені проблеми молодіжного безробіття не тільки в цьому, переконаний директор обласного Центру зайнятості Олександр Надтока: молодь, щойно вставши зі студентської лави і ще не маючи досвіду, очікує престижної і грошовитої праці, а роботодавець пішов перебірливий.

«На жаль, сьогодні дуже високі вимоги роботодавців. На які адекватної відповіді освіта і професійна підготовка не дають. Вимоги роботодавця зросли значно, а рівень підготовки спеціалістів такий, як був. І це роботодавця не влаштовує. Часу на підготовку фахівця у нього немає. Соціально відповідальний бізнес ще не прийшов. І він не прийде, бо його немає як такого», – наголошує Олександр Надтока.

Наразі у розв’язанні проблеми молодіжного безробіття фахівці служб зайнятості сподіваються на уряд. Той цього року виділив бюджетні кошти на дотування підприємств, які погодяться брати на роботу випускників. Із виділених 32-х мільйонів гривень область отримає мільйон. Проте дотування торкнеться не всіх професій – тільки робітничих. Отож новоспечені бухгалтери з економістами знову можуть залишитись без роботи.
XS
SM
MD
LG