Доступність посилання

ТОП новини

У Бельгії – день без поїздів: рух паралізували залізничники


Віталій Єреміца Брюссель, 20 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Бельгія потерпає від загальної акції протесту залізничників, що повністю паралізувала рух залізничного транспорту країни. На добу припинили пересування всі потяги, а також рейси швидкісних міжнародних експрес-ліній «Таліс» і «Євростар», що курсують між Бельгією, Францією, Голландією, Німеччиною та Англією. Залізничників розлютив низький рівень зарплат і нові вимоги адміністрації. Останньою краплею стало рішення керівництва збільшити розмір зарплати генерального директора залізничної компанії на 30 тисяч євро на рік.

Весь день на бельгійських залізничних вокзалах можна було чути, як пролітає муха: жоден із потягів не рушив з місця від вчорашнього вечора. З огляду на те, що людей заздалегідь попередили, кожен по-своєму виходив із ситуації. Одні взяли одноденну відпустку, інші, домовившись, добиралися на роботу по декілька осіб у одному автомобілі. Та це не врятувало від хаосу на основних під’їздах до найбільших міст – Брюсселя, Антверпена та Ґента.

Сьогодні вранці та у передвечірній час на автомагістралях, що ведуть до столиці, утворилися багатокілометрові затори – загалом, близько 200 кілометрів автомобільних черг. Через вимушене користування автомашинами, дорожні лічильники засвідчили сьогодні збільшення на 192 тисячі автомобілів на дорогах. А загалом, шкоду, що сьогоднішній страйк наніс економіці Бельгії, оцінили в 40 мільйонів євро.

Чого ж домагаються залізничники?

Перша і основна вимога залізничників – підвищення середньої зарплати до рівня, що дозволить покращити купівельну спроможність пересічного працівника галузі. При досить складному графіку роботи, працівник SNCB – національної залізничної компанії Бельгії – отримує близько 1300 євро на місяць, що не так багато для дорогої Західної Європи. Та найбільше розбурхала пристрасті вістка про те, що керівник компанії має надбавку до зарплати розміром у 30 тисяч євро річних.

Окрім того, протестувальники вимагають доплати за роботу у нічні зміни й вихідні та покращення умов праці людей передпенсійного віку. За словами організатора акції Домініка Дольна, «адміністрація залізниці хоче скасувати компенсації за відпрацьований понад норму час. Друге – це вимога до всіх працівників бути 24 години на добу готовими до послуг компанії. Ця вимога взагалі неприйнятна. Ми вважаємо, що люди передпенсійного віку варті того, щоб відпрацювати останні декілька років без особливих турбот. Зокрема, коли від них вимагають працювати до 60-65 років».

Акція протесту має закінчитися сьогодні, о 22:00. Тож із цього часу, вочевидь, потяги розпочнуть свій звичний рух. А завтра адміністрація залізниці, представники профспілок та делегати від персоналу SNCB мають сісти за стіл переговорів. Щойно у заяві для преси керівник залізничної компанії Янні Гек вже заявив, що він має кілька ідей, які б мали сподобатися його непокірним працівникам.

А тим часом, усі 3500 місцевих потягів, які щоденно курсують залізничними коліями Бельгії та сусідніх країн, почнуть працювати за звичним графіком.
XS
SM
MD
LG