Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко замахнувся на всі радянські пам’ятники. Парламентські вибори в Грузії не можна назвати «нормальними». (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 20 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса обговорює ініціативу Президента Віктора Ющенка щодо знесення в Україні всіх радянських пам’ятників і піддає сумніву реальність такого задуму. Чимало газет розмірковують щодо можливості демократичних парламентських виборів у Грузії і деякі оглядачі взагалі вважають, що ці вибори навіть не можна вважати «нормальними» через напруженість у російсько-грузинських стосунках. А британська преса продовжує непокоїтися щодо туру 50 тисяч англійських вболівальників футболу до російської столиці на фінал Ліги чемпіонів 21 травня, де зустрінуться два найсильніших англійських клуби – лондонський «Челсі» і «Манчестер Юнайтед».

Німецька «Берлінер Цайтунґ» вважає, що Президент України Віктор Ющенко вибрав для своєї ініціативи щодо знесення в державі всіх пам’ятників радянської епохи переконливе і трагічне місце – «Биковнянські могили» на околиці Києва. Тут, як пише німецьке видання, жертвами сталінських репресій у 1936-41 роках стали від 100 тисяч до 300 тисяч осіб. «Берлінер Цайтунґ» наводить один із головних аргументів такої ініціативи Ющенка – криваві репресії проти українського народу радянським режимом і в часи Сталіна, і навіть після розвінчення його культу. Берлінська газета зауважує, що ця ініціатива Президента – лише одна з низки кроків перегляду української історії. «Берлінер Цайтунґ» наводить приклади опору місцевих нащадків комуністичного режиму спробам українських демократів остаточно узаконити термін «геноцид» щодо голоду 1932-33 років і при цьому наголошує, з яким цинізмом і в Москві, і проросійські сили в Києві намагаються аргументувати свою незгоду з терміном «геноцид», мовляв, сталінська політика винищення була направлена також і проти населення півдня Росії. «Берлінер Цайтунґ» також наводить приклади опору певних сил в українському парламенті законопроекту про кримінальну відповідальність за заперечення геноциду 30-х років.

Чимало європейських газет вважають, що нинішнє протистояння між Росією і Грузією всіляко намагається використати на користь своєї політичної сили грузинський президент Міхеїл Саакашвілі. Австрійська «Ді Прессе» навіть сумнівається чи можна парламентські вибори у Грузії, що призначені на 21 травня, вважати «нормальними» через інтенсивне «брязкання зброєю з боку Росії». Ця ж газета також зауважує, що Саакашвілі нині вже не дуже й довіряють на Заході, бо вважають його чванливим, імпульсивним, нетерпимим до критики. Лондонська «Індепендент» не виключає воєнного конфлікту в Абхазії, але при цьому наголошує, що війна може підірвати реформи в Грузії. Ця ж газета не має сумнівів щодо перемоги на цих виборах президентського «Єдиного національного руху». А інша британська газета – «Таймс» – прогнозує, що після виборів у Грузії в Абхазії наростатиме небезпека серйозної міжнародної кризи.

Чимало британських газет побоюються якихось надзвичайних випадків із англійськими футбольними фанами під час фіналу Ліги чемпіонів між лондонським «Челсі» та «Манчестер Юнайтед», який відбудеться завтра пізно увечері в столиці Росії на стадіоні Лужники. Так, «Індепендент» попереджає своїх, що особливо небезпечна російська міліція, яка не знає англійської мови і має досвід жорстокого придушення опозиційних маршів. Ця ж газета висловлює побоювання, що пізній старт матчу, о 22:45 за Москвою, дає багатьом можливість добряче «підкріпитися» спиртним, а це небезпечно, можливі ексцеси.Лондонська «Ґардіан» зауважує, що прихильників «Манчестер Юнайтед» в Росії є більше, незважаючи на те, що власником «Челсі» є росіянин Роман Абрамович. Газета також інформує, що вболівальники щасливі потрапити на цю гру, незважаючи на ціну квитка: у спекулянтів вона становить 2 тисячі євро.
XS
SM
MD
LG