Доступність посилання

ТОП новини

Берлін у ведмежих лапах


Марія Щур Прага, 20 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Із давніх-давен ведмідь був символом Берліна, про що зараз нагадує герб міста і численні зображення ведмедиків по цілій німецькій столиці. Але у новітній час половина міста опинилася в обіймах іншого ведмедя – могутньої радянської імперії, яка міцно тримала контроль над східнонімецьким сателітом. Вона ж і збудувала сумнозвісний Берлінський мур, що мав боронити її порядки. Цього муру немає вже майже 20 років, але сліди радянського ведмедя ще досі помітні в Берліні.

Ведмідь - символ Берліна
Східний Берлін ви пізнаєте за панельними будинками, які залишились, незважаючи на будівельний бум, що охопив місто у роки після об’єднання Німеччини. Скелет одного такого будинку муляє око в самому історичному центрі столиці.

Поруч із величним Берлінським собором на Музейному острові стоять руїни ендеерівського парламенту. Його розібрали, щоб відновити ті палаци, які там були до війни, але видно, до кінця проект доведуть ще не скоро.

Ленін, Горький, радянський солдат

Портрет Леніна на фасаді будинку на Вільгельмштрассе
Прогулюючись Берліном, можна наштовхнутися на портрет Леніна на фасаді будинку на Вільгельмштрассе, чи на театр, названий на честь пролетарського письменника Максима Горького.

Іншою прикметою східного Берліна є радянські пам’ятники. Один із них – у парку неподалік Рейхстагу. На високому постаменті стоїть укритий патиною радянський солдат у шинелі, який владно випростав вперед ліву руку. На вулиці стоїть спекотний травень, як і тоді в 1945, навіщо йому шинель? Може, без шинелі він би не виглядав так переконливо?

Для нас це все – Росія

Самі німці називають його російським, а не радянським солдатом. Спрацьовує стара звичка, коли все, що на схід від Польщі, було Росією. Навіть освічені люди не бачать особливої різниці. Організатор виставки фотографій радянського воєнного фотографа Євгена Халдея, сам відомий фотограф Ернст Фолланд говорить, що він навіть не замислювався, коли назвав «російським» фотографа, народженого в Україні в єврейській родині: «Для нас це Росія, російський. Радянський Союз, радянський – це минуле».

Залишки Берлінського муру
Не просто минуле, а не дуже радісне минуле. Німці мають неоднозначне ставлення до тих часів. Деякі з них відверто глузують. І біля Бранденбурзьких воріт виряджаються у форму радянських та американських солдатів, щоб позувати для туристів. Інші намагаються дошукатися правди про те, що радянська армія не лише звільняла від нацизму, але й грабувала місто, про що з’являються численні наукові дослідження. І, зрештою, вона ж уже у 1961-му і збудувала той самий сумнозвісний Берлінський мур.

Нині його рештки, які не встигли зруйнувати охоплені ейфорією свободи мешканці обох частин Берліна, дбайливо зберігаються як музейний експонат і нагадування про часи, коли місто було в міцних обіймах радянського ведмедя.

Матеріали до теми:

• Як народжувалися найвідоміші фото радянської пропаганди
XS
SM
MD
LG