Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз має намір заборонити імпорт соняшникової олії з України


Причиною стало те, що Київ так і не надав гарантій, що олія, експортована з України до Європейського Союзу, більше не буде забруднена мінеральними домішками, заявив урядовець Європейської Комісії.


Причиною стало те, що Київ так і не надав гарантій, що олія, експортована з України до Європейського Союзу, більше не буде забруднена мінеральними домішками, заявив у середу урядовець Європейської Комісії.

Термін надання таких гарантій збіг у вівторок, повідомив у Брюсселі урядовець, ім’я якого агентства не називають.

За словами урядовця, про повну заборону на імпорт української соняшникової олії до Євросоюзу мали б офіційно оголосити в четвер.

Наразі Єврокомісія закінчує готувати документи для цього.

Україна щороку експортує до ЄС близько 1 мільйона тонн соняшникової олії – приблизно 55 відсотків від усього свого експорту цього продукту.

У квітні в Євросоюзі виявили, що партія соняшникової олії з України приблизно в 40 тисяч тон була забруднена мінеральною олією, можливо, мастилом. Олію з цієї партії вже виявили в 19 країнах ЄС і ще трьох країнах.

Єврокомісія відразу звернулася до України з проханням розслідувати джерело забруднення, спланувати заходи, щоб уникнути такого на майбутнє, і перевірити чистоту партій олії, вже призначених на експорт до ЄС.

Наприкінці минулого тижня Київ повідомив, що так і не виявив джерело забруднення. Відтак у Брюсселі рекомендували країнам ЄС завертати назад соняшникову олію з України.

До вечора в вівторок Київ так і не пообіцяв сам припинити постачання олії на час розслідування, і це вирішила зробити Єврокомісія.

Хоча забруднення було мало токсичне і, за даними експертів, не становило загрози для здоров’я, справа отримала широкий розголос у низці країн. Зокрема, в Іспанії тимчасово забороняли весь імпорт соняшникової олії і вилучали всю таку олію з продажу. У Греції нині вилучають усю соняшникову олію, імпортовану з початку року, а керівник Управління харчових продуктів країни через цей скандал подав у вівторок у відставку.

Матеріали до теми:

• Нафтопродукти в українській олії: проблеми з контролем якості чи удар в спину від конкурентів?
XS
SM
MD
LG