Доступність посилання

ТОП новини

Льоня Космос проти Залізного Кулака – на головній арені України , в Києві. Сербія – Дай, Боже, не виграти ще раз «Євробачення»! (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 21 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогоднішній фінал Ліги Чемпіонів у Москві, пісенний конкурс «Євробачення» та ажіотаж в Україні довкола виборів мера столиці. Це кілька з тем, які порушує сьогодні європейська преса.

Консервативна французька газета «Монд» навряд чи мала намір вплинути на результати виборів мера Києва своєю публікацією про них. Газета навіть зауважує, що преса мало впливає на можливий результат цих виборів, бо навіть оголошення чинного мера Леоніда Черновецького (газета наводить і прізвисько – Льоня-Космос) ворогом преси номер один в Україні не похитнуло його провідної позиції серед понад 70 кандидатів на одне з найвпливовіших крісел в Україні.

На думку «Монд», головна причина успіхів Черновецького – його «вміла популістська політика. Він не забував передавати землю у власність своїм друзям-бізнесменам, але й водночас здійснював програму допомоги бідним, бездомним та виплачував надбавки лікарям, вчителям і пенсіонерам». Французька газета наводить оцінки київських соціологів про те, що основою електорату Черновецького нині є ті, кому за 60, і вони бояться, що прихід нового градоначальника призведе до ліквідації таких доречних для них доплат до пенсій.

«Монд» вважає, що деякі екстравагантні кроки Черновецького напередодні виборів 25 травня не просто шокують виборців, а навіть і подобаються їм. Наприклад, останнє розпорядження Леоніда Черновецького – безплатно пускати громадян до ресторанних туалетів столиці... Французьке видання не сумнівається, що головним суперником Черновецького буде колишній чемпіон світу з боксу Віталій Кличко, як його ще називають, Залізний Кулак. Його головне гасло – «Києву потрібний сильний мер», на відміну від гасла кандидата від БЮТ Олександра Турчинова – «Києву потрібен розумний мер». Та й бютівець, на думку «Монд», не має шансів у цій битві, доля якої, найімовірніше, вирішиться у суперництві між Льонею Космосом та Залізним Кулаком.

Белградська газета «Політика» іронізує, що сербам, окрім їхніх внутрішніх проблем, якраз ще і не вистачало фіналу пісенного конкурсу «Євробачення». Видання сумнівається у тому, що цей конкурс якось вплине на створення нової урядової коаліції і побоюється, щоб створення такої не сталося саме під час «Євробачення». Бо тоді, як фантазує «Політика», близько 15 тисячам гостей конкурсу довелося б або втікати з Сербії, або ж брати участь у вуличних політичних маршах – чи націоналістів, чи проєвропейських сил. Але найголовніше те, як зауважує «Політика», що немає справи, яка може зіпсувати сербам «Євробачення», окрім однієї: не приведи, Господи, виграти і цього разу. Бо тоді, як резюмує белградський часопис, все повториться знову, і сербам не вистачить сил прикидатися, що у них нібито все гаразд.

Європейські газети, мабуть, написали про сьогоднішній футбольний фінал Ліги чемпіонів у Москві все можливе. Але лондонська «Таймс» видала сьогодні чи не найголовніше, принаймні для організаторів. Газета підрахувала, що навіть якби 50 тисяч фанатів, які прилетять до Москви, випили б лише по мінімуму – всього по 10 кухлів пива і 8 безалкогольних напоїв на одного, все одно прибутки від Фіналу будуть не меншими від 200 мільйонів фунтів, незалежно від того, хто виграє на полі в Лужниках – чи «Челсі», чи «Манчестер» Юнайтед».
XS
SM
MD
LG