Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожує Рівному зупинення очисних споруд? Це з’ясовувала комісія з технологічної безпеки


Валентина Одарченко Рівне, 21 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Про загрозу зупинки роботи очисних споруд міста Рівного йшлося на екстреному засіданні постійної комісії Рівненського міськвиконкому з питань техногенно-екологічної безпеки. Причиною послужило зниження тиску в газових мережах підприємства «Рівнеазот», яке обслуговує три чверті стоків у Рівному.

Одному з найбільших хімічних гігантів України знову погрожують відключенням газу. Учора за наказом «Нафтогазу України» диспетчери Львівського управління «Укртрансгазу» понизили тиск до межі з критичним. Підприємство припинило виробляти азотну кислоту, селітру та аміак. Збитки щодоби становлять понад чотири мільйони гривень.

При подальшому пониженні тиску завод зупинять взагалі, заявив його генеральний директор Михайло Заблуда: «Я ж сказав, очисні не працюватимуть. Газ закриють повністю, а очисні споруди передбачають підтримку цілодобово певного температурного режиму».

«Азотівці» не поступаються принципами і прибутками

Для того, щоб змінити ситуацію, «Рівнеазоту» варто тільки виконати постанову уряду про отримання газу напряму від «Газу України». Однак керівництво підприємства, серед власників якого – співвласники «РосУкрЕнерго», категорично проти, наголошує Михайло Заблуда.

«Бо мені доведеться потерпіти великі збитки – я візьму в них газ і змушений буду заплатити збитки «УкрГазЕнерго», – поянює він.

У разі зупинення очисних споруд на «Рівнеазоті» рівнянам доведеться використовувати малопотужні очисні на льонокомбінаті. Практики роботи цих очисних на ціле місто ще не було.

Ситуація невтішна, але не катастрофічна

Тиск води однозначно доведеться понизити, заявив керівник «Рівневодоканалу» Володимир Хомко. У такому випадку, вода надходитиме тільки до третього поверху. Це величезні незручності для населення, однак екологічної катастрофи в місті не станеться, запевняє він.

Однак, як зауважив перший заступник міського голови Олексій Хмілецький, «Рівнеазот» перебільшує, коли говорить про кількість необхідного для роботи очисних споруд газу.

«Технологія сьогодні, м’яко кажучи, не зовсім така, як ви розповідаєте. Сьогодні сточні води не підігрівають, щоб їх очистити», – зауважив Олексій Хмілецький.

Та на завершення всі учасники наради вирішили підтримати «Рівнеазот» і звернутися з телеграмою до Кабінету Міністрів і Президента з проханням полагодити проблему з постачанням газу на хімічний гігант.

Не було б проблеми – не було б і прогресу…

Екологічна інспекція та прокуратура ведуть цілодобовий моніторинг ситуації на очисних спорудах. А тим часом, як повідомив Олексій Хмілецький, обласна влада думає про те, як спорудити для міста незалежні від «Азоту» очисні споруди.

«Це інвестиційний проект, який буде розроблятися, і очисні споруди будуть будуватися. Учора з цього приводу була зустріч у Міністерстві закордонних справ – ми відчули, що нам хочуть допомогти», – розповів Олексій Хмілецький.

Сьогодні ж до Рівного прибули шведські виробники спеціальних насосів, які застосовують на очисних спорудах енергозберігаючих технологій. Рішення про впровадження проекту вже ухвалене.
XS
SM
MD
LG