Доступність посилання

ТОП новини

Грузія після парламентських виборів: опозиція погрожує акціями протесту


Зиновій Фрис У Грузії в середу пройшли парламентські вибори. Голосування відбувалося чотири місяці по тому, як там провели дострокові президентські вибори, що мали послабити кризу, викликану придушенням протестів опозиції. За даними екзит-полу, перемогу на нинішніх виборах до найвищого законодавчого органу здобула провладна партія «Єдиний національний рух». Вона набрала понад 63 відсотки голосів виборців. А в об’єднаної опозиції – трохи більше 16 відсотків.

Прага, 21 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Грузії в середу пройшли парламентські вибори. Голосування відбувалося чотири місяці по тому, як там провели дострокові президентські вибори, що мали послабити кризу, викликану придушенням протестів опозиції. За даними екзит-полу, перемогу на нинішніх виборах до найвищого законодавчого органу здобула провладна партія «Єдиний національний рух». Вона набрала понад 63 відсотки голосів виборців. А в об’єднаної опозиції – трохи більше 16 відсотків.


Для Грузії це були дуже важливі вибори з огляду і на внутрішню, і зовнішню ситуацію. Експерти ще до виборів казали, що перемога партії президента Міхеїла Саакашвілі зміцнить його в очах союзників Заходу, а поразка зіштовхне з опозицією, яка налаштована прозахідно, однак при цьому намагається поліпшити взаємини з Росією. Британська «Файненш таймс» написала: «Вибори в Грузії мають визначити, чи здатний президент подолати тиск, який зростає з боку Росії».

Щодо перемоги «Єдиного національного руху», то її прогнозувала серед інших і американська дослідницька компанія «Greenberg Quinlan Rosner».

Тоді як лідер блоку дев’яти партій опозиції Леван Ґачечіладзе ще до виборів заявляв, що Саакашвілі «сфальшує» результати виборів. А ще Ґачечіладзе зазначив: «І революція троянд, і демократична революція були справжнім фарсом. Це був американський експеримент, який давно провалився».

Опозиція обіцяє «народне повстання»

Опозиція, схоже, готова і до виконання передвиборної погрози: влаштувати діючій владі «народну революцію». І справді, за останніми повідомленнями, один із лідерів опозиції Ґія Тортладзе заявив: якщо результати Центвиборчкому збігатимуться з даними екзит-полу, то «влада неодмінно дістане народне повстання». Тортладзе назвав проведений екзит-пол «відвертою ознакою фальсифікації виборів». «Влада стане жертвою цього екзит-полу», – пригрозив Тортладзе.

За деякими повідомленнями, опозиція заявила про намір вже з вечора середи розпочати масові акції протесту проти результатів голосування.

Звісно, з лідером опозиції не погоджується президент Саакашвілі, який заявив, що демократія в Грузії – жива, нормальна. «Попри нападки, попри деякі скептичні прогнози, ми мали дуже, дуже добру виборчу кампанію...», – заявив президент.

Непогано оцінили перебіг голосування в Грузії закордонні спостерігачі. На відміну від опозиції, яка говорить про масові порушення, вони набагато стриманіші в своїх оцінках. Вони заявляють, що про порушення зможуть говорити лише тоді, коли опозиція надасть документи, факти, які підтверджують порушення. Водночас в офісі омбудсмена Грузії заявили, що в перебігу виборів порушень справді було дуже багато. Влада пообіцяла всі факти порушень детально перевірити.

Матеріали до теми:

• Вибори в Грузії: влада знову перемагає, опозиція знову не вірить

• Грузія в пошуках конструктивної опозиції посеред поляризованих політичних сил • Парламентські вибори в Грузії критичні для її майбутнього
XS
SM
MD
LG