Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Грузії: влада знову перемагає, опозиція знову не вірить


Сергій Драчук Прага, 21 травня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Парламентські вибори в Грузії відбулися в середу, як і очікували: не без інцидентів, зі значною, за даними екзит-полу, перемогою владної партії і з заявами опозиції про «масові фальсифікації».

Єдиний національний рух мав п’ятий номер у бюлетенях
(epa)
Владна в Грузії партія президента Міхеїла Саакашвілі, Єдиний національний рух, набирає понад 63 відсотки голосів, опозиційний блок дев’яти партій «Об’єднана опозиція» – понад 14, іще дві опозиційні партії – Християнсько-демократичний рух і Лейбористська партія – майже 10 і майже 6 відсотків.

Такі дані екзит-полу, які оприлюднили в Тбілісі ввечері в середу після закриття дільниць представники естонського Інституту Яана Тиніссона. Ця аналітична установа, разом із американськими соціологами і українським Фондом демократичних ініціатив, була консультантом цього опитування, яке провела низка грузинських організацій на замовлення кількох телеканалів країни.

Майже такі самі результати кандидатів від політичних сил і на виборах другої половини парламенту, яку обирають не за партійними списками, а в мажоритарних округах.

Опозиція твердить про фальсифікації і свою перемогу

Опозиція ж каже, що не вірить ні екзит-полам, ні майбутнім офіційним результатам, які, стверджує вона, будуть «сфальсифіковані».

Лідер Лейбористської партії Шалва Нателашвілі, наприклад, заявив: «Влада масово сфальсифікувала вибори, вдалася до насильства, тому ми не визнаємо результатів цих виборів, доки кожен бюлетень не перерахують заново в приміщенні Центрвиборчкому, за участі міжнародних експертів і в присутності представників усіх засобів інформації».

Центральна виборча комісія Грузії обіцяє свої найперші попередні дані в четвер о 7-й ранку за Києвом, а остаточні попередні результати збирається оголосити вранці в п’ятницю.

Але опозиція не стала чекати й результатів екзит-полу, щоб заявити саме про свою перемогу – всупереч усім передвиборчим прогнозам.

Один із лідерів Об’єднаної опозиції Давіт Ґамкрелідзе рівно о восьмій вечора за місцевим часом, як тільки закрилися дільниці, «привітав» своїх прихильників із «перемогою» його блоку.

А ще один діяч цього блоку Ґія Тортладзе трохи пізніше заявив, що в разі, якщо результати ЦВК збігатимуться з даними екзит-полу, влада, мовляв, «обов’язково матиме народне повстання».

Хто винен в інцидентах?

Тим часом на виборах не обійшлося й без порушень та інцидентів. Тільки коли опозиція звинувачує в порушеннях владу, то влада має іншу думку.

Один із чільних діячів Єдиного національного руху Давіт Бакрадзе каже: «Загалом можна вважати, що вибори пройшли нормально. Було кілька інцидентів, коли опозиція намагалася зірвати вибори, дестабілізуючи становище і влаштовуючи провокації на окремих дільницях. Але, на щастя, таким спробам не дали стати поширеними».

Зокрема, за повідомленням ЦВК, на багатьох дільницях члени виборчих комісій від опозиції ввечері пішли геть і не брали участі в підрахунку голосів.

Влада також обіцяє розслідувати всі повідомлення про порушення, а в кількох таких справах уже почали слідчі дії.

Міжнародні спостерігачі збираються дати свою першу оцінку в четвер.

Найбільшим інцидентом стала сутичка на території Абхазії – там унаслідок перестрілки і підриву автобусів із виборцями, які їхали на голосування на підконтрольну Тбілісі територію поранені кілька жінок. У Тбілісі в цьому звинувачують владу самопроголошеної Абхазії, там ці звинувачення відкидають.

Матеріали до теми:

• Грузія після парламентських виборів: опозиція погрожує акціями протесту

• Грузія в пошуках конструктивної опозиції посеред поляризованих політичних сил • Парламентські вибори в Грузії критичні для її майбутнього
XS
SM
MD
LG