Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині завершується Міжнародний шевченківський фестиваль «В сім’ї вольній, новій»


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні виповнюється 147 років від дня перепоховання на рідній землі праху великого українця, поета й художника Тараса Шевченка. З нагоди цієї події в Україні тривають «шевченківські дні». Зокрема, уже вдев’яте проходить великий Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «В сім’ї вольній, новій». Цього року представницький форум приймає Дніпропетровщина.


Ціла низка імпрез – виставок, творчих зустрічей, вечорів – і сотні учасників, зокрема, й іноземці. Міжнародне шевченківське свято на Придніпров’ї триває від початку тижня.

На гостини до області з’їхались десятки провідних українських поетів, прозаїків, драматургів, гумористів, критиків та літературознавців, а також їхні колеги з Білорусі, Грузії, Казахстану, Литви, Польщі і навіть Японії. Відтак головна мета свята – не тільки вшанування великого поета, а й знайомство мешканців Дніпропетровщини з творчими доробками сучасників.

Родзинка літературної частини фестивалю – вручення премії від Національної спілки письменників. Церемонію проводять уперше. Головна нагорода – 30 тисяч гривень – поїде до Львова, разом з лауреаткою, Галиною Пагутяк, авторкою книги «Захід сонця в Урожі».

У рамках фестивалю письменники з України та з-за кордону взялися відроджувати й традицію творчих зустрічей у глибинці. Учора, впродовж цілого дня, вони їздили містами та селами регіону і поспілкувались із читачами.

Молодь залучатимуть рок-піснями на слова Шевченка

А втім, міністр культури та туризму України Василь Вовкун трохи жалкує: «шевченківські» дійства збирають не так уже й багато молоді.

«Мене цікавить питання, чи справді ми живемо в тій «сім’ї вольній, новій», про яку писав Тарас? Це свято буде продовжуватись, але моя мрія – щоб було більше молоді. Зараз уже є і рок-композиції, написані на слова Шевченка, це гурти «Кому вниз», «Океан Ельзи». Слова Тараса може звучати більш актуально», – вважає міністр культури.

До мистецького дійства на Дніпропетровщині долучилися й українські художники. Більше від 200 робіт майстрів живопису та графіки, котрі вважають себе продовжувачами традицій, закладених в образотворче мистецтво Тарасом Шевченком, представлені на суд глядачів – всеукраїнську виставку «Мальовнича Україна» розгорнули в галереї місцевої Спілки художників.

Непересічна експозиція відкрилася й в художньому музеї – «Шевченкіана в книжкових знаках та графіці». Її організатор, Василь Хворост, показав загалові власну унікальну колекцію екслібрисів (книжкових знаків) із зображенням Шевченка. Деякі з них належать відомим людям, зокрема, Президентові Віктору Ющенкові, каже Василь Хворост.

«Це найбільш демократичний і мобільний вид мистецтва, я вважаю. Приміром, я друкую свої знаки, підписую їх авторськи і надсилаю художникові з Івано-Франківська, а він мені – свої. Тобто у нас такий обмін», – розповідає про своє захоплення колекціонер і автор книжкових знаків.

Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій» завершується сьогодні ввечері: фестивальну естафету передадуть Чернівецькій області.
XS
SM
MD
LG