Доступність посилання

ТОП новини

Після реконструкції в луганській філармонії не знайдеться місця для симфонічного оркестру


Ярослав Гребенюк Луганськ, 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Луганська філармонія простояла зачиненою близько шести років. Її закрили на реконструкцію, але грошей на ремонт так і не знаходилося. Минулого року роботи таки почались, заклад мають відкрити до Дня міста у вересні. Але артисти не раді – будівля виявляється непристосованою для академічного мистецтва. Симфонічний оркестр не уміститься на сцені, а репетиційними кімнатами не задоволені усі колективи.

У новій будівлі філармонії забули про концертний зал
Симфонічний оркестр є не в кожній області, і луганці пишаються тим, що їхній колектив до того ж носить звання «академічного». Але наприкінці 6-річної реконструкції, з’ясувалось, що сцена відновленої філармонії замала для оркестру. Навіть у його теперішньому складі, 76 музикантів вільно не розсядуться. А за штатом мали б грати 120 осіб.

Між тим від одного з двох корпусів філармонії рік тому відмовився директор Юрій Дерський. У власності закладу залишився концертний зал із прибудованими до нього холами та фойє. Другий корпус знесли, тепер на його місці йде будівництво, але до філармонії воно не має відношення. Куратор об’єкту Ганна Кандаурова з управління капітального будівництва обласної адміністрації каже, що не знає, чому зробили таку маленьку сцену, і кому віддали ділянку на місці старого будинку.

«Від будівлі, яка мала би бути блоком «Д», письмово відмовився директор філармонії Юрій Дерський. І її передали комусь під інвестиційний проект. Що там будують і хто цим займається, у нас в управлінні ніхто не знає», – зазначила Ганна Кандаурова.

До філармонії інвестори прирізали сквер, де вже порубали дерева і зняли плітку
А поки планують розширяти сцену за рахунок слухацьких крісел – нинішній зал на 500 місць стане значно меншим. І в основній будівлі немає місця для репетиції. Планують нарізати кімнатки від фойє, а оркестру віддати напівпідвал, стверджує контрабасистка симфонічного оркестру Олена Черницова.

«У нас немає можливості займатись групами, індивідуально. Вдома займаємось – сусіди ж із глузду з’їжджають! Приміщень немає, а це ж серйозні речі! Нічого не врахували!», – зауважила вона

Інвестора залучити, бо не було коштів на ремонт?

В управлінні культури пояснили, що інвестора залучити було необхідно, бо коштів на ремонт не було. Тому директор музичного закладу вчинив правильно, віддавши за оновлену філармонію частку території. А начальник управління культури та туризму обдасної держадміністрації Ганна Овчаренко вірить, що для музикантів ще якийсь корпус зведуть.

При цьому Ганна Овчаренко підтвердила, що жодних письмових зобов’язань щодо будівництва ще одного корпусу не існує. А місце, віддане у власність інвестора, знаходиться у тихому старому центрі Луганська.
XS
SM
MD
LG