Доступність посилання

ТОП новини

Як у Криму ставляться до виведення Чорноморського флоту Росії?


Володимир Притула Сімферополь, 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Як і слід було чекати, в Криму сприйняли неоднозначно указ Президента Віктора Ющенка, яким він ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони «Про заходи із забезпечення розвитку України як морської держави». Згідно з указом, уряд має підготувати і внести до парламенту законопроект про припинення з 2017 року дії міжнародних договорів про тимчасове перебування на території України Чорноморського флоту Росії. Проросійські сили півострова категорично проти – збирають підписи за «вічне» перебування в Криму російського флоту і збираються протестувати проти планів офіційного Києва.

За твердженням кримського рескому Компартії, під вимогою про «вічне» перебування в Криму Чорноморського флоту Росії вже підписалися 120 тисяч кримчан. Збір підписів кримські комуністи розпочали два тижні тому і пообіцяли зібрати не менше 2 мільйонів автографів кримчан, при тому, що в автономії мешкає 1 мільйон 900 тисяч осіб. Втім, я обійшов сьогодні весь центр Сімферополя і не знайшов жодного пункту збору підписів, хоча у перші дні акції лише на майдані Леніна їх було кілька.

Форсувати виведення Чорноморського флоту Росії з України категорично не хочуть не тільки комуністи, а й усі проросійські сили. Лідер Російського фронту Сергій Шувайников каже, що указ Віктора Ющенка – це піар-крок для підвищення своєї популярності і спроба політичного тиску на Росію.

«Російські люди, громадяни України, вважають, що російський Чорноморський флот є насамперед фактором стабільності в Криму і Севастополі. Тому спроби підняти тему його виведення за 9 років до закінчення дії Угоди між Росією та Україною про статус Чорноморського флоту, це, м’яко кажучи, політично некоректно та абсурдно», – зазначив лідер Російського фронту.

«Треба готуватися до 2017 року вже зараз»

Втім, у Криму існує й інша точка зору. Не так давно представники низки інших політичних сил навіть пікетували приміщення Генконсульства Росії в Сімферополі, закликаючи росіян вчасно підготувати бази на своїй території для того, щоб було куди виводити флот у 2017 році.

Кримський експерт Андрій Іванець вважає президентський указ абсолютно своєчасним: «Це величезна військова інфраструктура, величезна кількість різного військового обладнання, військових об’єктів і людей, яких треба вивести. Треба готуватися до 2017 року вже зараз. Цей процес є довгим і непростим. Україна повинна наполягати на цьому процесі для того, щоб ближче до 20017 року росіяни не сказали, що нам нема куди виводити свій флот, оскільки ми не добудували базу в Новоросійську».

Коли ж я запитав про це пересічних кримчан, то почув різні думки:

– Я вважаю, що російський флот не треба виводити з Криму, бо, все-таки, тут багато росіян і з Росією ми не повинні сваритися...

– Я теж вважаю, що не треба виводити. А для чого, який сенс? Стояв він стільки і нехай стоїть...

– Виводити в 17 році, як в угоді. Як домовилися, так і залишити...

– Я думаю, не треба виводити. Він там так гарно стоїть, нащо його виводити? На що потім дивитися – паради там, все таке!..

– Виводити треба негайно російський флот! І не тільки російський, але й інші! Севастополь слід демілітаризувати і зробити курортний центр....
XS
SM
MD
LG