Доступність посилання

ТОП новини

Німецький уряд і депутати Бундестагу відмовилися від вищих зарплат


Берлін, 22 травня 2008 (RadioScoboda.Ua) – У Німеччині – невеличка сенсація: депутати Бундестагу, а вслід за ними й члени уряду відмовилися від запланованого раніше підвищення зарплат. Самі депутати й урядовці пояснюють такий демарш тим, що в іншому випадку люди їх просто не зрозуміли б.


Усім міністрам уряду Анґели Меркель доведеться задовольнитися тими зарплатами, які вони отримують сьогодні. Міністри в Берліні заробляють сьогодні близько 13 тисяч євро щомісяця. Зарплата канцлера Німеччини сягає майже 16 тисяч євро. Для порівняння – середня зарплата в Німеччині коливається між 2500 і 3000 євро. Передбачалося, що поетапно зарплата урядовців зросте на шість відсотків. Однак цього поки що не буде. Як зауважив офіційний речник кабінету міністрів Ульріх Вільгельм, «враховуючи нинішній політичний контекст», цього зробити не можна.

Такому кроку членів німецького уряду передувало рішення голів коаліційних фракцій у Бундестазі. Після жорсткої критики з боку опозиції, дискусій у суспільстві, а також дебатів у власних лавах, вони відмовилися від подальшого підвищення зарплат для народних обранців. Голова фракції християнських демократів Фолькер Каудер визнав, що сьогодні виборці не зрозуміють підвищення зарплат для депутатів. Подібна думка пролунала і від його соціал-демократичного колеги Петера Штрука. Він заявив, що з огляду на суспільну дискусію такі плани втілити в життя не можливо.

Цього року зарплата німецьких депутатів вже один раз зросла на 330 євро. На початку наступного року зарплати мають підвищити ще на 300 євро, і вона становитиме майже 8 тисяч євро. Ці підвищення вже ухвалені і вони відбудуться. У наступні роки мало відбутися ще два підвищення, але саме від цих останніх підвищень і вирішили відмовитися депутати.

Відмова від підвищення зарплат сподобалася не всім

Не всі із 612 депутатів Бундестаґу сприйняли таку вістку з радістю. Міністр з питань науки, християнський демократ Анетте Шаван, наприклад, зауважила, що розуміє кожного, хто має проблеми з поясненням запланованого підвищення зарплат. «Але хто в майбутньому захоче стати депутатом, якщо навколо зарплат постійно вестимуться такі дискусії», – зауважила Шаван.

А вже інший християнський демократ Юрґен Ґеб вважає, що така відмова зашкодить іміджу депутатів. В одному зі своїх інтерв’ю він зауважив: «Тепер в суспільстві склалося таке враження: спочатку депутати продемонстрували свою жадібність, а потім – боягузтво».

Також міністр сільського господарства, представник баварського Християнсько-соціального союзу Горст Зеегофер не втримався від критики: «Таке рішення складно перетравити», – зазначив він.

Вихід із ситуації – незалежна комісія?

Тепер у Німеччині розмірковують над тим, чи не варто взагалі змінити систему визначення рівня зарплат для депутатів. Ліберали пропонують створити незалежну комісію, яка б займалася питаннями оплати праці народних обранців. Експерти, однак, сумніваються в ефективності цього кроку.

«Хто в такому разі призначатиме членів цієї комісії, і хто контролюватиме її діяльність», – зауважив відомий німецький політолог Ганс Герберт фон Арнім. Він пропонує залишити за депутатам таке право. Але рішення про зарплати, на його думку, має набирати чинності лише під час наступного виборчого періоду. Тоді депутати будуть змушені під час виборів пояснити, чому вони вважають виправданими саме такі зарплати, сказав експерт.
XS
SM
MD
LG