Доступність посилання

ТОП новини

На українсько-словацькому кордоні пройде День добросусідства


Надія Петрів Ужгород, 23 травня 2008 – Завтра, 24 травня, на українсько-словацькому кордоні вже вкотре відбудеться традиційне свято – День добросусідства. Це перше з чотирьох схожих свят, які щороку відбуваються на західних кордонах України. Попереду зустрічі на кордонах з Угорщиною, Польщею та Румунією. На нейтральній смузі мешканці Закарпаття зустрінуться зі своїми словацькими сусідами.

Традиційно на День добросусідства на українсько-словацький кордон з’їжджаються керівники і представники громадськості Прешовського та Кошицького самоврядних країв Словаччини і Закарпатської області, ветерани Другої світової, дипломати, а ще родичі й ділові партнери. Досі це свято приурочували виключно до Дня перемоги, нині його організували з іншого приводу, каже начальник управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Закарпатської облдержадміністрації Ернест Нусер: «Практично прив’язка організації цього заходу йде до засідання Міжурядової українсько-словацької комісії з транскордонного співробітництва, яка охоплює цілий спектр питань саме зі співпраці через кордон у різних сферах, починаючи від розбудови кордону і закінчуючи гуманітарними контактами тощо».

За келихом вина і в перерві між концертними номерами в неофіційній атмосфері укладаються цілком серйозні ділові угоди, сторони домовляються про конкретні кроки завтрашньої роботи. Після подібних зустрічей, зауважують організатори, зростає навіть товарообіг між країнами.

Сьогодні на Закарпатті діють близько сотні українсько-словацьких спільних підприємств. Одне з них створене саме після такої зустрічі минулого року, розповідає 28-річна ужгородка Галина Прокопи шин: «Минулого року саме під час українсько-словацького Дня добросусідства зовсім випадково я познайомилася з бізнесменами зі Словаччини, потім зателефонували одне одному, домовилися і зовсім недавно відкрили спільне підприємство».

Домовленості під час Дня добросусідства посприяли появі на кордоні між Україною та Словаччиною принаймні трьох нових пунктів пропуску. У рамках цьогорічної зустрічі, крім бізнесових угод, буде підписано кілька офіційних.

«Під час проведення нинішнього заходу будуть офіційно підписані три угоди, але ще приблизно 25-30 партнерств будуть започатковані на стадії переговорних процесів, ми це започаткували зі словаками між органами місцевого самоврядування, селами, містами», – каже начальник управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Закарпатської облдержадміністрації Ернест Нусер

Сьогодні у Закарпатті мешкають понад 7 тисяч словаків, у Східній Словаччині – понад 35 тисяч українців. Чимала частина з них пов’язана родинними зв’язками.
XS
SM
MD
LG