Доступність посилання

ТОП новини

В Острозькій академії розпочали відзначення 1020-ліття хрещення України-Руси


Валентина Одарченко Рівне, 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Відзначення 1020-ліття хрещення України-Руси в Національному університеті «Острозька академія» розпочали з 12-ї міжнародної науково-практичної конференції «Виховання молоді на християнських моральних цінностях».

Острозька академія лишається чи не єдиним вищим навчальним закладом в Україні, де наполегливо пропагують християнську мораль та вивчення християнської етики в школах, ґрунтовно досліджуючи біблійну літературу, видаючи посібники і підручники для вчителів та випускаючи зі своїх стін магістрів теології.

А тим часом саме відхід від постулатів християнства вже нині руйнує мораль суспільну – переконані учасники нинішньої конференції. Проблеми, яких вони торкнулися у своїх виступах, зачепили широкий аспект питань – від сучасного висвітлення історії християнства до психолого-педагогічних моментів викладання християнської етики.

Тему хрещення Руси використовують українофоби

Доктор філософії та богослов’я, професор київської Богословської Православної академії УПЦ-КП Дмитро Степовик зазначив, що якщо ми не підкреслюватимемо історичного значення зробленого нашими попередниками – їхні досягнення, і навіть їхні імена присвоять собі сусідні держави.

«Є спроби відірвати Київську Русь і передати, що це є частина «общерусского государства». Я нещодавно прочитав: «Впервые русская Библия была напечатана в русском городе Остроге». Це вже треба в Сірка очі позичити, щоб такі речі говорити…», – наголосив Дмитро Степовик

Підхід до викладання християнської етики – міжнародний і міжконфесійний

На конференції йшлося про ціннісні орієнтації сучасної молоді та необхідність їхнього коригування в бік християнських цінностей, як про міжконфесійний, так і про міжнародний підхід до викладання християнської етики. Доповіді з цього приводу зробили координатор міжцерковної ради Рівного Володимир Ільчук та доктор філософії, директор Інституту розвитку християнського лідерства Пол Шотсбергер.

А завідувач відділу освіти міжнародної громадської організації «Надія – людям» Олександр Бондарчук презентував міжконфесійний журнал, створений для вчителів християнської етики. «Незабаром вийде лише четвертий номер. Він для тих, хто небайдужий до майбутнього молодого покоління, незалежно від конфесії, і тут – шляхи, як врятувати покоління, яке, на жаль, деградує…», – зауважив Олександр Бондарчук.

Ініціатори конференції стверджують: розмови про небажання батьків, щоб їхні діти вивчали християнську етику, не мають підґрунтя.

Методикою викладання зацікавились сусідні держави

Більше того – методикою викладання християнської етики зацікавились практично у всіх областях України, розповів організатор заходу, настоятель академічного храму, професор Василь Жуковський.

«Наші навчально-методичні посібники розходяться по всій Україні. Більше того, сьогодні нашим досвідом зацікавилися колеги в Болгарії і Росії, і хочуть використовувати наші посібники і наш досвід хочуть розповсюджувати в цих державах – тобто, ми вже виходимо на світову арену, на міжнародний рівень у плані викладання християнської етики…», – зазначив Василь Жуковський.

Учасники конференції ухвалили резолюцію до Міносвіти, в якій висловлені рекомендації стосовно викладання християнської етики в 1-11 класах, запровадження підготовки відповідних фахівців в університетах та підвищення їхньої кваліфікації на курсах; а також введення до переліку спеціальностей вишів спеціальності «вчитель християнської етики».
XS
SM
MD
LG