Доступність посилання

ТОП новини

Економічна співпраця Польщі та України сприяє утворенню єдиного ринку капіталу


Єва Поштар Варшава, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Стало відомо, що наступного місяця у Києві почне працювати перше закордонне представництво варшавської Біржі цінних паперів. У Варшаві вважають, що відкриття закордонного бюро – це вагомий крок у напрямку створення єдиного польсько-українського ринку капіталу. Цьому проектові сприяє досконала торговельно-економічна співпраця Польщі та України, переконані представники варшавської Біржі цінних паперів.

Варшавська Біржа цінних паперів упродовж останніх років доклала багато зусиль, щоб налагодити контакти з господарчими колами та установами ринку капіталу в Україні. У Варшаві знають потенціал економіки України, розуміють, що для посилення польсько-українського співробітництва українським компаніям необхідно залучати зовнішні джерела фінансування інвестицій. Це стало можливим завдяки котируванні акцій українських компаній на паркеті Варшавської фондової біржі.

На думку польських оглядачів, і для економіки Польщі, і для економіки України кориснішим було б, коли б українські компанії виходили не на біржі Лондона або Франкфурта, а на паркет Варшавської фондової біржі. Таку перспективу співпраці з Україною бачить президент варшавської Біржі цінних паперів Людвік Соболевський.

«Вважаємо, що польський ринок капіталу може успішно співпрацювати з подібними установами в Україні. На мою думку, в подальшій перспективі є шанс створити єдиний польсько-український ринок капіталу. До плюсів цього проекту належить і те, що в наших країнах є десятки мільйонів потенційних споживачів. Тут також багато інвесторів, фінансових установ, які могли б сприяти посиленню торговельного обміну, економічного співробітництва, яке зараз відбувається між Польщею та Україною», – сказав він Радіо Свобода.

Київське представництво варшавської Біржі допоможе українським компаніям залучити польський інвестиційний капітал

Українські компанії, які вибрали варшавську біржу протягом останніх років, залучили капітал у розмірі сотень мільйонів доларів. Оглядач впливової польської економічної газети «Пульс бізнесу» Анджей Стец вважає, що відкриття представництва у Києві варшавської Біржі цінних паперів сприятиме виходові українських компаній на польський ринок капіталу.

«Це принесе їм користь, тому що у Варшаві працює на ринку капіталу щораз більше установ, інвестиційний потенціал яких сягає суми близько 100 мільярдів злотих. Цього капіталу потребують українські компанії. Вони його знаходитимуть у Варшаві», – каже оглядач в інтерв’ю Радіо Свобода.

Українські компанії не піддаються глобальній кризі

Останніми місяцями загострилась криза на світових фондових ринках. Ця глобальна економічна криза позначилась і на варшавській Біржі цінних паперів. Але українські компанії, що котируються на варшавському паркеті, переживають її легше, каже Анджей Стец.

«Останні місяці показують, що українські компанії дуже добре функціонують, навіть краще, ніж польські. Упродовж минулого буремного часу, коли індекс варшавської біржі знизився на 30 відсотків, багато українських компаній підвищили свою вартість. Їхні акціонери, заробивши гроші, скористалися з цього. Таким чином польські інвестори переконались, що українські компанії, українська економіка в цілому, зростають», – сказав оглядач польського часопису «Пульс бізнесу».
XS
SM
MD
LG