Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори в Грузії – «театр одного актора». Європа боїться втратити дружбу з Росією, якої і не було (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Переважна більшість європейських газет критикує підсумки парламентських виборів у Грузії і вважає, що за фасадом грузинської демократії не все так гладенько, як це намагається демонструвати влада Міхеїла Саакашвілі. А ще у Європі панічно бояться нового похолоднішання у стосунках із Росією, і газети пишуть про безпрецедентну невизначеність Брюсселя стосовно Росії напередодні переговорів щодо нової угоди про партнерство з Москвою.

Німецька газета «Ді Вельт» вважає, що «зовні результати парламентських виборів у Грузії виглядають просто блискуче, але за фасадом грузинської демократії не все так гаразд». Газета наводить приклади адміністративного тиску на виборців, зосередження переважної влади в руках президента Міхеїла Саакашвілі, так що економіка опинилася, на думку «Ді Вельт», у залежності від держави.

Цей німецький часопис вважає, що у заявах грузинської опозиції, мовляв, грузинська влада йде шляхом «керованої демократії а-ля Росія», є велика доля правди. І «Ді Вельт» закликає Захід продемонструвати Саакашвілі необхідність «заплатити борги».

Австрійська «Дер Штандард» іронізує, що вибори в Грузії були фактично «театром одного актора», і Саакашвілі втручався в них дуже активно.

Французька «Ліберасьйон» наводить слова європейського експерта про те, що «населення Грузії втратило довір’я до виборчої системи».

А впливовий лондонський «Економіст» узагалі вважає, що ці вибори не виконали свою головну функцію – «не створили справжню опозицію Саакашвілі».

Лондонська «Ґардіян» пише про дебати в понеділок у ЄС про мандат переговорів щодо нової угоди про стратегічне партнерство з Росією. Лондонське видання знайомить загал із доповіддю комітету у справах ЄС британської Палати лордів із цього питання, який рекомендує ставитися до Росії реально і не загострювати стосунків із важливим стратегічним партнером Європи.

«Ґардіян» наводить думки експертів, що, мовляв, і цього разу договору з Росією не вдасться досягти, бо в ЄС склалася нова ситуація, коли чимало країн іще пам’ятають негативну історію з Росією часів СРСР. Це видання вважає, що у відсутності нової угоди нічого страшного немає і стосунки будуть розвиватися на міждержавному рівні. Важливо, як вважає ця газета, «не зруйнувати у суперечках і малих кризах увесь комплекс відносин із Москвою».

«Ґардіян» також вважає, що Росія намагатиметься тиснути на Європу, щоб та розмовляла «в унісон із Москвою», і що російській владі вигідно вести переговори з кожним членом ЄС окремо. Лондонська газета також не сумнівається, що якогось потепління у стосунках між ЄС і Росією за нового президента Дмитра Медведєва очікувати не доводиться.
XS
SM
MD
LG