Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко провела в Мінську урядовий саміт СНД і зустрілася з Путіним


Валерій Каліновський Мінськ, 23 травня 2008 (RadioSvoboda.ua) – У п’ятницю в столиці Білорусі відбулося чергове засідання Ради голів урядів держав-учасниць СНД. Головувала на ньому прем’єр України Юлія Тимошенко. Головною інтригою цього саміту була очікувана зустріч у його кулуарах Юлії Тимошенко з головою російського уряду Володимиром Путіним.

Прем’єри України Юлія Тимошенко, Білорусії Сергій Сидорський та Росії Володимир Путін саміт СНД у Мінську, 23 травня 2008 р.
Цікаве те, що ця зустріч узагалі відбулася. Тому що в оточенні російського прем’єра довгий час спростовували інформацію про те, що вона запланована. Повідомляли, що Володимир Путін проведе лише одну двосторонню зустріч – із президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Під час зустрічі з Юлією Тимошенко Володимир Путін висловив вдячність за своєчасне вирішення Україною питання газового боргу Росії.

Але водночас голова російського уряду застеріг: «Користуючись нагодою, хочу звернутися до вас із проханням доручити відповідним відомствам вчасно вирішувати питання, пов’язані з поточною оплатою газу. Тому що коли цього не буде, то знову буде накопичуватися заборгованість».

Україна чекає на стратегічний договір про російський газ

У свою чергу Юлія Тимошенко наголосила, що Україна очікує позитивного завершення переговорів із Російською Федерацією з газового питання, за наслідками якого планується підписати стратегічний договір щодо постачання газу в Україну.

«Нашим країнам треба чітко розуміти, яка тут логіка, яка цінова політика. Ми розуміємо, що рано чи пізно ми маємо поступово перейти до ринкових цін. Тому така стратегічна угода була б стабілізуючим фактором у цілому регіоні», – сказала керівник українського уряду.

Юлія Тимошенко також висловила впевненість у тому, що українсько-російські відносини у подальшому будуть розвиватися більш динамічно.

Джерела в російський делегації повідомили, що фактично двоє прем’єрів обговорювали лише енергетичні питання. Путін, зокрема, сказав Тимошенко, що енергетичні проблеми треба вирішувати на подібних зустрічах, а не проводити «якийсь великий форум», повідомив один із представників російської делегації. Тож, як виглядає, Путін був дещо роздратований київським енергетичним самітом, який зібрався в столиці України цього ж дня.

На мінському саміті без прориву

Саме ж засідання голів урядів держав-учасниць СНД пройшло під головуванням прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Вона передала повноваження керівника Ради голів урядів прем’єрові Білорусі Сергієві Сідорському. А той подарував Юлії Тимошенко букет помаранчевих троянд.

Усього ж на саміті в Мінську розглянули 21 питання, зокрема, щодо стратегії економічного розвитку СНД до 2020 року, транспортної політики, харчової безпеки.

Але якогось прориву, за оцінками спостерігачів, не було.
XS
SM
MD
LG