Доступність посилання

ТОП новини

«Східне партнерство» організує співпрацю між східними сусідами ЄС?


Віталій Єреміца Брюссель, 26 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні міністри закордонних справ країн ЄС розглядатимуть ідею створення об’єднання «Східне партнерство», куди планується долучити й Україну. Пропозиція польських та шведських політиків має на меті налагодити партнерські зв’язки не лише у площині «Євросоюз – східні сусіди», але й між самими країнами Східної Європи. Крім України та ЄС, «Східне партнерство» має поширюватися, на думку його ініціаторів, на Молдову, Азербайджан, Грузію та Вірменію.


Польсько-шведська пропозиція не нова. Ідея створення «Східного партнерства» виникла ще рік тому. Та особливої актуальності набула тільки нині, на фоні «Середземноморського союзу», лобійованого президентом Франції Ніколя Саркозі.

Проте це не буде східноєвропейською альтернативою «Середземноморському союзові». Задумана як частина Європейської політики сусідства, організація «Східне партнерство» не матиме власного секретаріату та координуватиметься Єврокомісією.

Речник постійного представництва Польщі при Євросоюзі Каспер Хмелевський пояснив Радіо Свобода, що ця ідея виникла у результаті аналізу східного напрямку співпраці. Польські та шведські аналітики дійшли висновку, що Європейська політика сусідства мала б передбачити та активізувати співпрацю також між самими сусідами ЄС.

Хмелевський навів приклад: якщо між Євросоюзом та Україною чи Молдовою партнерські стосунки більш-менш організовано, то у рамках ЄПС між Україною та Молдовою немає ніяких проектів. Отже, «Східне партнерство» – це новий вимір регіональної співпраці, що передбачає поліпшення зв’язків між самими сусідами, а саме Україною, Молдовою, Азербайджаном, Грузією та Вірменією.

«Донині у рамках Європейської політики сусідства між цими країнами не було можливості реалізувати жодного проекту. Тож ми пропонуватимемо їм нові можливості, що відкриває перед ними ця політика. Тому це не буде чимось на зразок «Середземноморського Союзу», запропонованого Францією. Бо наші південні сусіди вже знайшли можливості працювати разом. Цього не скажеш про східних партнерів», – каже Каспер Хмелевський.

Нова пропозиція не вийде поза рамки Європейської політики сусідства

Речник польського представництва зазначив, що ідея не виходитиме за рамки ЄПС і не впливатиме на перспективи України щодо вступу до Євросоюзу. Проте Каспер Хмелевський переконаний, що це дозволить українським партнерам поліпшити свої позиції у межах політики ЄС стосовно сусідів. А також «Східне партнерство» має стати перехідним етапом до створення динамічного та стабільного регіону на сході Європи.

«Щодо України, то вона матиме можливість ділитися своїм досвідом з іншими і зрештою зміцнити свої позиції в ЄПС. Та це стосується всіх східних партнерів, бо ми прагнемо створити там стабільний регіон, що поділяє європейські цінності, регіон, що має спільний та динамічний ринок», – пояснює Каспер Хмелевський.

Окрім стратегічних ініціатив та економічних проектів, планується, що «Східне партнерство» спростить візовий режим, працюватиме у царині охорони довкілля та енергетики.

Ідея «Східного партнерства» вже знайшла прихильників серед багатьох країн європейської спільноти. Пропозиція зацікавила також Францію, яка головуватиме в ЄС наступні шість місяців.
XS
SM
MD
LG