Доступність посилання

ТОП новини

Грузія святкує День незалежності військовим парадом і мітингом опозиції


На параді був присутній президент Польщі Лех Качинський. Парад провели на годину раніше, ніж було оголошено, щоб уникнути сутичок його учасників із опозицією. Опозиція на мітингу біля Палацу спорту оголосила вибори «нелегітимними» й висунула вимогу анулювати їхні результати і призначити нові. По тому колона з близько 10 тисяч демонстрантів вирушила до проспекту Руставелі, де якраз за кілька хвилин перед тим закінчився парад. Опозиціонери сподівалися, що перетнуться з учасниками параду, і заявляли про наміри переконати військових «боротися за визволення Грузії».


У традиційному останніми роками військовому параді цього дня взяли участь близько 2 з половиною тисяч військовослужбовців і представників МВС.

Цього року важкої військової техніки і авіації на параді не було.

На параді був присутній президент Польщі Лех Качинський.

Парад провели на годину раніше, ніж було оголошено, щоб уникнути сутичок його учасників із опозицією.

Місце проведення параду блокували загони спецпризначення поліції і спецтехніка для розгону демонстрацій, але відразу після закінчення параду блокування зняли.

Раніше в іншому місці в центрі грузинської столиці пройшов мітинг опозиції, яка протестувала проти, як вона стверджує, масових фальсифікацій на недавніх парламентських виборах.

Опозиція на мітингу біля Палацу спорту оголосила вибори «нелегітимними» й висунула вимогу анулювати їхні результати і призначити нові.

По тому колона з близько 10 тисяч демонстрантів вирушила до проспекту Руставелі, де якраз за кілька хвилин перед тим закінчився парад.

Опозиціонери сподівалися, що перетнуться з учасниками параду, і заявляли про наміри переконати військових «боротися за визволення Грузії».

За результатами парламентських виборів у Грузії 21 травня владна партія «Єдиний національний рух» отримує 120 зі 150 мандатів, решту 30 – представники чотирьох опозиційних партій і блоків.

Опозиція стверджує, що результати виборів масово сфальсифіковані чи здобуті «залякуванням» виборців і «терором». Майже всі опозиційні депутати заявили, що відмовляються від своїх мандатів.

Міжнародні спостерігачі звернули увагу на проблеми, які були на виборах, але зазначили значний поступ у бік демократичності порівняно з попередніми.
XS
SM
MD
LG