Доступність посилання

ТОП новини

Грузинська опозиція починає знову висувати ультиматуми


Президентові Міхеїлу Саакашвілі дали дві години, щоб він «вийшов до народу і визнав, що вибори були сфальсифіковані». А Центральній виборчій комісії вказали, щоб вона «й не насмілювалася» офіційно оголошувати результати парламентських виборів 21 травня. Раніше сьогодні влада зірвала плани опозиції перестрітися з військовими та іншими учасниками параду з нагоди сьогоднішнього Дня незалежності Грузії. Парад пройшов на годину раніше, ніж було оголошено.


Президентові Міхеїлу Саакашвілі дали дві години, щоб він «вийшов до народу і визнав, що вибори були сфальсифіковані».

А Центральній виборчій комісії вказали, щоб вона «й не насмілювалася» офіційно оголошувати результати парламентських виборів 21 травня.

Водночас від громадського Першого каналу телебачення вимагають негайно розпочати пряму трансляцію кількадесяттисячного опозиційного мітингу в центрі Тбілісі.

Частина опозиції вирушила до приміщення парламенту, щоб «зробити в ньому спеціальну заяву». Їх не впустили туди загони спецпризначення поліції, які охороняють будинок.

Опозиція також закликає своїх прихильників оточити будинок парламенту «живим ланцюгом». На думку її керівників, це має стати репетицією того, як опозиція має не дати провести перше засідання новообраного, на її думку, в результаті фальсифікацій парламенту.

Раніше сьогодні влада зірвала плани опозиції перестрітися з військовими та іншими учасниками параду з нагоди сьогоднішнього Дня незалежності Грузії. Парад пройшов на годину раніше, ніж було оголошено.

Перед цим опозиція на своєму мітингу оголосила вибори «нелегітимними» й висунула вимогу анулювати їхні результати і призначити нові.

За результатами парламентських виборів у Грузії 21 травня владна партія «Єдиний національний рух» отримує 120 зі 150 мандатів, решту 30 – представники чотирьох опозиційних партій і блоків.

Опозиція стверджує, що результати виборів масово сфальсифіковані чи здобуті «залякуванням» виборців і «терором». Майже всі опозиційні депутати заявили, що відмовляються від своїх мандатів.

Міжнародні спостерігачі звернули увагу на проблеми, які були на виборах, але зазначили значний поступ у бік демократичності порівняно з попередніми.

Матеріали до теми:

• Грузія святкує День незалежності військовим парадом і мітингом опозиції
XS
SM
MD
LG