Доступність посилання

ТОП новини

Президент зупинив дію постанови Кабміну щодо квотування експорту соняшникової олії


Таке рішення в своєму указі Віктор Ющенко аргументував наявністю надлишку олії на внутрішньому ринку. Він також вважає ініціативу уряду потенційною загрозою національній безпеці в економічній галузі і такою, що не відповідає міжнародним зобов’язанням України щодо скасування необґрунтованих експортних обмежень з моменту вступу України до СОТ. Рішення Президента підтримує і генеральний директор об’єднання «ОліяПром» Степан Капшук.

Таке рішення в своєму указі Віктор Ющенко аргументував наявністю надлишку олії на внутрішньому ринку.

Він також вважає ініціативу уряду потенційною загрозою національній безпеці в економічній галузі і такою, що не відповідає міжнародним зобов’язанням України щодо скасування необґрунтованих експортних обмежень з моменту вступу України до СОТ.

Позицію Віктора Ющенка пояснив представник Президента у Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак: «Ми маємо непросту ситуацію, яка складається зараз на зовнішніх ринках щодо цін на харчі. Однак ми не можемо не скористатись такою ситуацією для того, щоб зробити український аграрний ринок ключовим і найбільш перспективним ринком у розвитку української економіки, у нас для цього є усі можливості. Президент наполягає, щоб ми максимально наростили виробництво української аграрної продукції: мова йде про зерно, олію, м’ясо і цукор».

Рішення Президента підтримує і генеральний директор об’єднання «ОліяПром» Степан Капшук.

За його словами, постанова Кабінету міністрів про квотування експорту соняшникової олії призвела до зупинки заводів: «На сьогодні зупинено 15 заводів із 23. Тільки 5 заводів, які отримували левову частину квот, сьогодні працюють. Минулого року врожай був 5 мільйонів 300 тисяч тон, виробництво олії збільшилось у 4–5 разів. Минулого року ми виробили 2 мільйони 400 тисяч тон олії – увесь Радянський Союз свого часу виробляв 2 мільйони 800 тисяч. Питається, навіщо було зупиняти галузь, яка має такі результати».

Кабмін своєю березневою постановою встановив квоту на експорт соняшникової олії в обсязі 300 тисяч тон.

За даними Міністерства аграрної політики та експертів, Україна здатна експортувати 500 тисяч тон олії до кінця серпня.
XS
SM
MD
LG