Доступність посилання

ТОП новини

НАСА розпочинає новий етап пошуку слідів життя на Марсі


Василь Зілгалов Прага, 26 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вдалою посадкою свого космічного апарата «Фенікс» на поверхні Марса американське аерокосмічне агентство – НАСА – розпочало новий етап пошуків життя на «червоній планеті». Представники агентства кажуть, що всі наукові пристрої «Фенікса» працюють нормально і в найближчі дні активізуються пошуки слідів життя в районі північного полярного льодового пасма Марса.

Апарат «Фенікс»
Шлях у майже 700 мільйонів кілометрів космічний корабель з апаратом «Фенікс» подолав за 10 місяців. І у неділю 25 травня в НАСА почали відлік посадці: «27 метрів, 20 метрів, 15 метрів, готовність контакту з поверхнею, є сигнал посадки».

Працівники НАСА не приховують, що така посадка – це великий успіх. Адже на початку процесу посадки на Марс не все було так гарно. Тяжіння планети прискорило швидкість «Фенікса» до 20 тисяч кілометрів на годину і не допомагали маневру гальмування. Лише у заключні кілька секунд посадки вміння операторів НАСА дало можливість загальмувати спуск «Фенікса» до бажаних 9 кілометрів на годину, що й дозволило вдалу посадку у точно визначеному місці в районі Північного полюса. Це вперше в історії людських місій на Марс з’явилася можливість дослідити знамениті льодові шапки Червоної планети.

«Це шанс досягти чогось вражаючого»

Один з перших знімків поверхні Марсу зроблених «Феніксом»
Керівник проекту Пітер Сміт поділився з журналістами враженням: «Це лише початок. Я думаю, що без цієї посадки місія була б провалена і ми не мали б що робити. Тепер ми її маємо, і це шанс досягти чогось вражаючого».

Вчені не дарма вибрали місце посадки час у кінці травня. Саме у місці посадки «Фенікса» чимало років спостерігалася поява одного із відомих каналів Марсу, слідів можливого танення льоду якраз у кінці травня. Якщо це так, то тут є шанс щось знайти, дослідивши при допомозі лабораторії на «Феніксі» нагріті зразки марсіанського льоду. Так що упродовж трьох місяців вчені чекатимуть результатів ’робіт на березі льодового океану Марсу.

Фахівці НАСА не діляться грандіозними планами, а лише кажуть, що «Фенікс» – це лише своєрідна база для наступних досліджень, які будуть цікаві для наступних поколінь землян. Після завершення місії на місці роботи «Фенікса» залишиться бібліотека наукової фантастики на DVD, як подарунок землян Червоній планеті.

Матеріали до теми:

• Сторінка НАСА присв''ячена місії «Фенікса» на Марсі
XS
SM
MD
LG