Доступність посилання

ТОП новини

Перепони переговорам Євросоюзу з Росією зняті


Віталій Єреміца Брюссель 26 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Компромісне рішення щодо початку переговорів між Росією та Євросоюзом ухвалили на сьогоднішньому засіданні міністрів закордонних справ країн європейської спільноти у Брюсселі. Таким чином, закінчилося 18-місячне блокування початку переговорів офіційної Москви з ЄС про нову стратегічну угоду. Минулого року цей процес загальмувала Польща, котра вимагала зняти обмеження на постачання м’яса на російський ринок. А до сьогоднішнього дня накласти вето погрожувала Литва. Вимогами офіційного Вільнюса були: поновлення постачання нафти на Мажейкяйський нафтопереробний завод, припинення підтримки сепаратистів Південної Осетії, Абхазії та Придністров’я і компенсації репресованим у часи сталінського режиму.

Міністри закордонних справ 27 країн-членів Євросоюзу сьогодні нарешті ухвалили мандат щодо початку переговорів про нову базову угоду між Євросоюзом та Росією.

Речниця Єврокомісії Крістіане Гоман повідомила: «У результаті консенсусу між усіма країнами ЄС було затверджено мандат на початок переговорів між Євросоюзом та Росією. Тобто, дали зелене світло переговорному процесу стосовно нової базової угоди. Комісар Ферреро-Вальднер при цьому зазначила, що офіційні переговори почнуться під час саміту Росія-ЄС наступного місяця».

Дія колишньої угоди про партнерство та співробітництво між Москвою та ЄС закінчилася ще у грудні минулого року. Та підписання мандату, котрий мав ознаменувати новий переговорний процес, зайшло в глухий кут. Спочатку через Польщу, котра вимагала зняття російського ембарго на ввезення до Росії польського м’яса. А згодом накладанням вето почала погрожувати Литва.

На переговорах враховуватимуть три ключові вимоги Литви

Нині досягнуто консенсусу, згідно з яким у майбутніх переговорах з Росією будуть враховані три ключові вимоги Литви. Як пояснили Радіо Свобода у представництві Литви при Євросоюзі, від Росії вимагають змінити політику відносно територіальної цілісності та безпеки Грузії та Молдови. Другий аспект стосується відновлення постачання нафти нафтопроводом «Дружба». І остання вимога має на меті збільшити вклад Москви у сферу боротьби з міжнародною злочинністю та виплату компенсацій громадянам країн Балтії, що були депортовані до сталінських трудових таборів.

Міністр закордонних справ Словенії та співголова сьогоднішнього засідання ради міністрів зовнішньополітичних відомств країн співдружності Дімітрій Рупель зазначив: «Ми опинилися у глухому куті через питання Грузії та Молдови і тепер знайшли спільну мову, що, гадаю, задовольнить усіх. Кожного з нас турбують проблеми заморожених конфліктів у Грузії та Молдові. Тому ми всі разом шукатимемо шляхи вирішення цих конфліктів під час переговорів між Євросоюзом та Росією».

Отже, Європейська Комісія у цьому процесі виступатиме від імені офіційного Вільнюса, враховуючи також інтереси решти країн співдружності.

Росія не змінить своєї дотеперішньої політики?

Брюссельський політолог Майкл Емерсон, коментуючи ситуацію, зауважив, що Росія у будь-якому разі не змінить своєї дотеперішньої політики. Це можливе тільки за умови, якщо цього прагнутиме новий господар Кремля Дмитро Медвєдєв. У будь-якому разі переговорний процес обіцяє бути довгим, що підтвердив Дімітрій Рупель.

«Знайдений компроміс і спільна мова були справді необхідні для того, щоб врахувати інтереси всіх 27 членів Євросоюзу. Тепер, сподіваюся, переговори почнуться у червні і триватимуть близько року. А на ратифікацію угоди, на мою думку, піде ще рік», – вважає міністр закордонних справ Словенії, що наразі головує у Європейському Союзі.

Розпочати переговори про нову угоду з Москвою планують у Ханти-Мансійську наприкінці червня, під час чергового саміту Росія-ЄС. Головуватиме на саміті новообраний російський президент Дмитро Медведєв.

Матеріали до теми:

• Литва знову заблокувала переговори ЄС і Росії • ООН вважає, що грузинський безпілотник збили росіяни. Грузинська опозиція вимагає повторних виборів
XS
SM
MD
LG