Доступність посилання

ТОП новини

Переговори ЄС із Росією в Ханти-Мансійську будуть важкими. Північний полюс нікому не належить. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 26 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса інформує, що на Заході занепокоєні першими візитами російського президента Медведєва до Казахстану і Китаю. На думку багатьох оглядачів, Брюсселю доведеться важко випрацювати якісь продуктивні етапи щодо наближення нової угоди про партнерство з Москвою, яка на самому початку нового етапу нібито вибудовує інші зовнішньополітичні та й енергетичні орієнтири. А деякі видання друкують занепокоєння експертів щодо можливих наслідків боротьби за енергетичні багатства Арктики.

Австрійська «Ді Прессе» розділяє стурбованість багатьох експертів ЄС про те, що Кремль звертає свої погляди на Схід і будує нові енергетичні плани з цією частиною світу. Про це, на думку австрійського видання, свідчать візити російського президента Дмитра Медведєва до Казахстану і Китаю. «Ді прессе» вважає, що нинішньому етапові переговорів Брюсселя з Москвою щодо нової стратегічної угоди про партнерство приготовлено тяжку участь. Газета наголошує, що по кожному з проблемних напрямків стосунків ЄС із Росією існують значні розходження, які свідчать про полярно протилежні позиції і щодо гарантій енергетичного постачання, і безпеки інвестицій, і торгівлі, і шпигунства, і зовнішньої політики, і прав людини. «Ді Прессе» не сумнівається, що переговори з цього приводу триватимуть кілька місяців, а результатів ніхто не гарантує.

Відомий німецький полярник Вільфрід Йокат в інтерв’ю німецькій «Франкфуртер Рундшау» зазначив, що Північній полюс нікому не належить і світ очікує новий етап боротьби за втілення «гігантських претензій, і не лише в Арктиці». Газета також наводить побоювання Йоката, що ця боротьба лише підсилить глобальну кліматичну кризу та прямо загрожуватиме світовій екології.

Низка європейських газет – «Ґардіан», «Таґесцайтунґ», «Інтернешнел Гералд Трібюн» – пишуть про високий рівень заполітизованості конкурсу «Євробачання». Так відомий коментатор Бі-Бі-Сі Террі Воґан, як пише «Ґардіан», взагалі закликав компанію припинити фінансування цього проекту, бо Європі загрожує хвиля політичного націоналізму і «блоковості», яка може перетворитися на нову «залізну завісу». Ця ж газета наводить думки експертів, що перемога на «Євробаченні» більше залежить від політичних і національних симпатій чи антипатій, аніж від справжньої майстерності, якою на цьому конкурсі і «не пахне».
XS
SM
MD
LG