Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські атракціони: небезпечно для здоров’я та життя


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На Дніпропетровщині закривають смертельно небезпечні атракціони. У парках міст та містечок вже призупинили роботу близько чотирьох десятків. Контролюючі органи, зацікавившись станом каруселей, виявили подекуди кричущі факти – деякі з них, приміром, працювали без обслуговуючого персоналу. Серед порушників – атракціони у Дніпродзержинську, Тернівці, Новомосковську, Нікополі та Дніпропетровську. Щоправда тотальний техогляд атракціонної техніки влаштували тільки після того, як лихо спіткало інші міста.

Навіть у будні дніпропетровські атракціони не порожніють. І після випадків у Луганську та Харкові не бракує відчайдухів, особливо серед дітей та підлітків, які шукають адреналінових сплесків на всіляких «ромашках», «ланцюгах», «чортових колесах». А втім, ставлення батьків до атракціонів таки змінилося.

Мама Олена та бабуся Людмила щодня приходять до міського парку імені Глоби зі своїми дівчатками 5-ти, 6-ти та 11-ти років. Від атракціонів тримають дітей подалі – аби навіть не було спокуси. Пускають дівчаток хіба під суворим наглядом на звичайні механічні гойдалки та гірки.

– Якщо я і катаюсь, то тільки з дитиною. Страшно, звісно, а раптом… Якщо вже були такі випадки, то і в нас може статись.

– На примітивних гойдалках – не страшно. Я наглядаю за дитиною. Старших, звичайно, не втримаєш. Але й вони розуміють, що є небезпека.


«Не лізь, а то вб’є струмом»

Небезпека таки справді є, кажуть фахівці. Останні перевірки спеціалістів теруправління Держгірпромнагляду України виявили в регіоні 39 каруселей, які були потенційно небезпечні для життя та здоров’я відпочивальників. Деформація металоконструкцій, тріщини, несправність приладів безпеки, відсутність правил користування – і це тільки основні негаразди з каруселями.

Начальник теруправління Держгірпромнагляду Анатолій Кожушко зазначив: «Не були проведені заміри опору електрообладнання. До чого це може призвести – ми сіли на атракціон після дощичка, схема електрична не випробувана і нас може вразити струмом».

Чимало порушень і в єдиному дитячому парку Дніпропетровська – імені Глоби, саме там, де відпочиває найбільше людей. На деяких атракціонах взагалі немає обслуговуючого персоналу: купуй квитка у касі – сідай і їдь. Чимало каруселей відпрацювали термін експлуатації ще 10, а то й 20 років тому. В гонитві за грішми власники на це не зважають.

«На сьогодні нових атракціонів у нашій країні не існує. Всі – або завезені із-за кордону, або ті, що експлуатувались ще за радянських часів», – зауважив заступник начальника теруправління Держгірпромнагляду Андрій Воловицький.

Максимум покарання – штраф у 85 гривень

Фахівці Держгірпромнагляду кажуть: перевірити – перевірили, а от суттєво покарати власників за несправність атракціонів не можуть. Доки надзвичайної події на каруселі не сталося, порушення «тягне» лише на адміністративний протокол. Максимальний штраф – 85 гривень. А втім, платити доводиться не господарям, а «цапам-відбувайлам» – адміністраторам.

Контролюючі органи переконані: частина провини за стан атракціонів лежить і на місцевій владі: відводячи земельні ділянки під каруселі, та могла перевіряти безпечність обладнання не тільки за паперами, а й наочно.

Матеріали до теми:

• Небезпечні атракціони
XS
SM
MD
LG