Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатцям більше розповідатимуть, що таке НАТО


Надія Петрів Ужгород, 27 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Закарпатті зустрічаються міністри оборони України Юрій Єхануров та Словаччини Ярослав Башка. В Ужгороді керівники оборонних відомств України та Словаччини говоритимуть про розвиток перспектив двостороннього співробітництва між їхніми відомствами, а ще обговорюватимуть питання співпраці України з НАТО та ЄС. Щодо останнього, то тут особливі плани саме стосовно Закарпаття.


Що дасть Україні вступ до НАТО? Про це сьогодні говоритимуть у Закарпатті міністри оборони України та Словаччини, а ще фахівці під час спеціальної науково-практичної конференції. Керівник оборонного відомства Словацької республіки Ярослав Башка виступить перед студентами місцевих вишів і розкаже про співпрацю своєї держави з цим блоком.

Щоправда, про те, як НАТО може працювати і що може дати вступ до цієї організації, закарпатці з-поміж інших жителів України знають чи не найбільше. Чому — розповідає начальник Центру пропаганди головного управління МНС в Закарпатській області Ярослав Баб’як: «Закарпатці добре знають про те, що НАТО надає ефективну практичну допомогу державам у випадку надзвичайних ситуацій та техногенних катастроф. Зокрема, саме НАТО допоміг Закарпаттю оговтатися під час ліквідації наслідків повеней у 1998 та 2001 роках».

Підтверджують думку рятувальників і закарпатські соціологи та політологи. Вони кажуть, що закарпатці з-поміж решти регіонів України чи не найлояльніше ставляться до Північноатлантичного блоку.

Бракує інформації про НАТО

Не так давно Закарпатський інститут політичних досліджень за сприяння посольства США в Україні провів дослідження, як ставляться, зокрема, жителі Ужгорода до вступу до НАТО.

Коментує ці дані спеціаліст карпатського центру соціологічних досліджень Вікторія Ганич: «За результати минулорічного дослідження можна сказати, що умовно половина мешканців обласного центру Закарпаття хоче до НАТО, половина – ні. Але в останньому випадку більш визначальною була думка про те, що громадськість мало обізнана з діяльністю цієї організації. Принаймні, обізнаними достатньо назвалися лише 23 відсотки респондентів, 47 відсотків відповіли – лише дещо знаю, ще майже 20 відсотків зазначили, що не цікавляться таким питанням».

Сьогодні ж відбудеться церемонія відкриття при Ужгородському національному університеті Центру інформації НАТО. Завдяки цьому, сподіваються його організатори, вдасться подолати необізнаність із діяльністю блоку серед мешканців найбільш наближеного до Європи регіону України.
XS
SM
MD
LG