Доступність посилання

ТОП новини

Financial Times: Київ мусить негайно взятися за подолання інфляції


Інакше Україні загрожують серйозні економічні труднощі, застерігає британське ділове видання в редакційній статті. Як вважає британський щоденник, уряд України мусить різко зменшити бюджетні витрати і скоротити дефіцит бюджету.


Інакше Україні загрожують серйозні економічні труднощі, застерігає британське ділове видання в редакційній статті.

Нині інфляція в Україні найвища в Європі і одна з найвищих у світі – на рівні з Венесуелою й Зімбабве. Навряд чи Україна хотіла б залишатися в такій компанії, вступаючи до Світової організації торгівлі і прагнучи економічної інтеграції з Європейським Союзом, мовиться в статті.

Приблизно половина цієї інфляції спричинена не зростанням цін на харчі й енергоносії, а внутрішніми економічними показниками в Україні.

До самого 2008 року українська влада майже нічого не робила, щоб уповільнити зростання кредитів по 50 відсотків на рік, і ще менше робила, щоб обмежити бюджетні витрати.

І хоча загальний дефіцит бюджету утримують на прийнятному рівні, та ще від часів напередодні «помаранчевої революції» 2004 року уряд за урядом оплачували величезні зростання зарплат і соціальних виплат, і цей потік грошей спрямовують просто в кишені споживачів.

Як вважає британський щоденник, уряд України мусить різко зменшити бюджетні витрати і скоротити дефіцит бюджету від прогнозованих 2 відсотків від валового внутрішнього продукту до нуля.

Але, зазначає газета, цьому перешкоджає політична боротьба, яка шкодить українській політиці від самого 2004 року: Президент Віктор Ющенко звинувачує Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, вона звинувачує його, і обоє критикують лідера опозиції Віктора Януковича.

Всі троє націлилися на президентські вибори 2010 року, але ніхто не хоче піти на так терміново необхідне скорочення видатків.

Але якщо нічого не вдіяти, то ці вибори, може, й не варто буде вигравати, пише Financial Times.
XS
SM
MD
LG