Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія з ентузіазмом говорить про зону вільної торгівлі з Україною, проте утримується від дат


Віталій Єреміца Брюссель 27 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Упродовж двох днів український міністр економіки Богдан Данилишин перебував у Брюсселі. Значною мірою візит був присвячений діалогу щодо створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною. Також з огляду на новий статус – членство України у СОТ – головний український економіст скористався нагодою, щоб розповісти єврокомісарам та іншим європейським чільникам про українське бачення окремих галузей економіки, торгівлі, та цінової політики на європейському континенті.

Міністр економіки України мав зустріч із комісаром Єврокомісії з питань торгівлі Пітером Мендельсоном. Йшлося про створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною.

Речник єврокомісара з комерційних питань Пітер Пауер сказав Радіо Свобода, що ЄС вітає українське прагнення інтегруватися до її економічного простору. Європа зауважує позитивні зміни в українській економіці. Та нового імпульсу цьому процесу має надати саме створення зони вільної торгівлі.

«Щодо нинішньої ситуації в економіці України то, без сумніву, вона зазнає змін на краще, і створення зони вільної торгівлі з ЄС має сприяти цьому процесу. Це буде важливим кроком інтеграції України до європейського економічного простору. Незаперечним є наше бажання працювати з українським керівництвом та загалом Україною над цим проектом. Наступний раунд переговорів з цього питання запланований на липень», – зазначив Пітер Пауер.

В України свої вимоги до ЄС

Україна, за словами міністра Богдана Данилишина, дуже ретельно виконує все, що від неї вимагає Євросоюз для втілення цього проекту. Тому від ЄС вимагатиметься така ж активність. Українські вимоги до ЄС у рамках створення зони вільної торгівлі включають спрощення доступу українських товарів на ринки європейських країн. Прикладом цього Богдан Данилишин назвав той факт, що Єврокомісія щойно розпорядилася скасувати всі обмеження на постачання до Європи української сталі. Україна сподівається, що створення зони вільної торгівлі відкриє доступ до ринків праці у ЄС та Україні, а це має сприяти розвитку українського бізнесу.

Не обійшлося без обговорення питання про забруднення олії. І хоча, за словами міністра, українські експерти окрім звичайної інформації не отримали жодного зразка олії зі слідами нафтопродуктів, все ж уряд вживає заходів для захисту свого ринку. Негайно має бути реформована система стандартів та буде введена обов’язкова сертифікація лабораторій. І ЄС, і Україна мають докласти зусиль, щоб не допустити повторення подібних ситуацій

Міністр економіки Богдан Данилишин зазначив: «На 2008 рік Європейський Союз виділить приблизно 140 мільйонів євро на технічну допомогу Україні. Значна частина цієї суми має піти на уніфікацію українських стандартів із європейськими. Це ж стосуватиметься і олії. Звичайно, ми посилимо внутрішній контроль, вимагатимемо від виробників чітко дотримуватися регламентів Європейського Союзу».

За словами Богдана Данилишина, Єврокомісія привітала дії України щодо врегулювання інфляційних процесів на внутрішньому ринку. Вчора на зустрічі з комісаром з економічних та монетарних питань Хоакіном Альмунья йшлося про іноземні інвестиції в Україні. Міністр констатував, що у першому півріччі 2008 року їх обсяг досяг рекордної позначки.

Україна матиме при СОТ своє представництво

Як член Світової організації торгівлі, Україна, за словами міністра економіки, висловила своє бачення щодо торговельних відносин, організації руху певних груп товарів та висловила своє ставлення до прийому нових членів до СОТ. Як повідомив Богдан Данилишин, найближчим часом Україна має створити при СОТ своє постійне представництво, що надаватиме всім цим питанням професійну оцінку.

Підвищення конкурентноздатності економіки України – серед пріоритетів теперішнього уряду. Міністр переконаний, що цьому допоможе інтеграція до європейського економічного простору. Створення зони вільної торгівлі з ЄС – це перша фаза цього процесу.

Зі свого боку, Єврокомісія з немалим ентузіазмом говорить про цей проект, проте утримується від повідомлень про конкретні дати підписання угоди.

Речник єврокомісара з комерційних питань Пітер Пауер наголосив: «Обидві сторони ще раз підтвердили своє прагнення якомога швидше дійти до підписання угоди про зону вільної торгівлі. І хоча нині ще важко говорити про конкретні терміни і дати, проте сьогодні було засвідчено політичну волю до втілення цієї ідеї».
XS
SM
MD
LG