Доступність посилання

ТОП новини

Політичний вакуум залишиться незаповненим?


Тетяна Ярмощук Київ, 28 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Розчарування в старих і відсутність нових. В українському політикумі відчувається вакуум. І це продемонстрували київські місцеві вибори. Що буде з незаповненим політичним простором? Хто його заповнить? І чи заповнить хтось взагалі?

Популярність падає – рейтинги зменшуються. У порівнянні з попередніми київськими виборами Блок Юлії Тимошенко знизив свій результат. Менше отримала і Партія регіонів. А «Наша Україна – Народна самооборона» взагалі не потрапила до Київради.

Вакуум на українській політичній арені і справді відчувається, каже політичний експерт Олександр Дергачов. Однак, поки що не видно жодної нової політичної сили, яка б могла цей простір заповнити. І перемога маловідомих нових сил на виборах до Київради не означає, що подібне може статися і на парламентських виборах. Найімовірніше, цей вільний простір між собою ділитимуть старі гравці, зазначає пан Дергачов: «Підстав для того, щоб з’явилися нові лідери, поки що немає. Нові претенденти на символічний, частковий успіх не виключені, але поки що таких не видно. Київські вибори не дають підстав тому ж Черновецькому розраховувати на якийсь загальний успіх. Ніяке диво статися тут не може. Потреба в оновленні є. І якщо чинні провідні гравці зреагують на неї, то вони втримають власні позиції. У будь-якому випадку, конкурентів їм немає».

Без зміни законодавства нових облич не буде

Для того, щоб українська політична арена змогла оновитися і у велику політику прийшла нова генерація, потрібно змінити законодавство, без цього зробити це буде неможливо, вважає політолог Дмитро Видрін.

«На жаль, була зруйнована мажоритарна гілка цієї системи, з допомогою якої виникали нові люди, більш-менш яскраві особистості. Так що тепер, на жаль, навіть немає інструменту, за допомогою якого могли б виникнути нові обличчя, принципово нові лідери. Залишається сподіватися, що ця генерація політиків піде, але перед тим, як піти, вона може виконати останню місію, ухвалити закони, які відкривають двері новій еліті», – каже політолог Дмитро Видрін.

Якщо навіть не змінювати виборчу систему, зазначають експерти, то для можливості оновлення українського політикуму виборчі списки варто зробити відкритими. Втім, хоча це питання систематично й виринає у промовах політиків, найближчим часом вони навряд чи підуть на це.
XS
SM
MD
LG