Доступність посилання

ТОП новини

Високооктанові ціни. Ціни на бензин продовжують зростати


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк За останні два тижні літр пального подорожчав у середньому на 6%, а у червні, прогнозують експерти, літр 95-го коштуватиме 7 гривень. Чому ціни на бензин позахмарні? Чи може уряд впливати на ситуацію? Чи готові українці економити на бензині? І яка може бути альтернатива дешевому паливу?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи готові Ви економити на бензині?
Володимир:
- Буду купувати в таких же обсягах. На бензині не зекономиш, бо працювати треба.
Дмитро:
- Вибирати не доводиться. Це все одно, що підвищення цін на маршрутні таксі. Люди як їздили, так і їздять, хоч і подорожчало.
Володимир:
- Я таксист. І в будь-якому випадку буду заправлятися. Якщо бензин коштуватиме 20 грн., то люди платитимуть 200 грн. з центру на Оболонь.
Ігор:
- Хотілося б дешевше. Ну, можна на 5 грн. зупинитись. Але ж з кожним днем він дорожчає на 10-15 коп. Людям тяжко їздити на власній машині у справах.
Валерій:
- Я по роботі постійно їжджу тільки на авто. На бензин ціни зростають, а виділяють на нього таку ж суму. Буду тепер їздити більше громадським транспортом.


Незабаром бензин коштуватиме 7 гривень

До червня ціна на літр найпопулярнішого бензину підніметься ще на 30 копійок – до 6 грн. 60коп. А у розпал курортного сезону заправлятимуть машини 95-им вже за 7 гривень, зазначає Тетяна Стадник, заступник директора департаменту з питань газової, нафтової та нафтопереробної промисловості міністерства палива та енергетики:

«Ситуація на ринку нафти дуже нестабільна. Підвищення ціни на нафту відповідно тягне за собою ріст вартості на нафтопродукти. У цьому році ми прогнозували 150 доларів до кінця року за барель. Тому сезонні коливання зараз не настільки впливають, як ціна на нафту в світі».

Світова тенденція та невтручання уряду

Зростання цін на бензин - це загальносвітова тенденція, і ані інфляційні процеси, ані проблеми з нафтопереробними заводами, ані так звана змова нафтотрейдерів тут ні до чого, говорить експерт з паливних питань, виконавчий директор консалтингової компанії Сергій Куюн. На його думку, втручанная уряду у ці процеси не дадуть бажаного результату, він радить активніше використовувати природний газ.

«Нам довелося побачити, здавалося б, неймовірні 5 гривень за літр. А потім якось і 6 гривень. Сьогодні, коли кажуть 7 гривень за літр, хотілося б сказати: «Та ні! Це вже занадто». Треба лібералізувати розвиток мережі торгівлі газовим паливом, тобто зріджений та скраплений газ: пропан, бутан та метан – це те, чого у нас вдосталь. Дешевий, більш екологічний і відомий уже багатьом водіям».

Ринок нафтопродуктів в Україні наразі працює стабільно, попри високі ціни дефіциту палива немає, запевняє експерт з енергетичних питань центру Разумкова Володимир Саприкін. За його словами, нині немає потреби в урядовому контролі, тим більше, що попередні спроби Кабінету міністрів України вплинути на ринок нафтопродуктів лише призводили до поглиблення кризи:

«Втручання уряду на ринок нафтопродуктів не є доцільним, оскільки поки що ціни відповідають світовим тенденціям або різкому підвищенню нафти у світі».

Підвищення ціни на пальне в Італії

Від початку місяця в Італії ціна на пальне підскочила одразу на кілька центів. І неприємно здивувала вона насамперед водіїв, котрі заправляють своє авто дизпаливом. Цей вид пального, котрий досі вважався дешевшим, коштує на 1 цент дорожче, ніж бензин. Ціна за літр бензину в Італії сягнула 1,50 євро. Чи вгамувало це бензинові апетити італійців? Розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Римі Наталія Кудрик.

«Щоб заправити повний бак легкового автомобіля малого середнього класу С, на яких пересувається більшість італійців, потрібно витратити 75 євро. Середня зарплата у цій країні 1 300 євро. На постійне подорожчання пального італійські водії реагують невдоволено, але стримано. Кількість машин і заторів на автошляхах не зменшується. Через недосконалу систему громадського транспорту та відсутність велосипедних доріжок у великих містах мало хто наважується замінити залізного коня на інший засіб пересування. Тут варто відзначити і психологічний момент, що для жителів країни комфорт і зручність важливіші, ніж стан довкілля чи вміст власного гаманця. Щоправда, з метою заощадити, дехто перелаштовує свої автомобілі на газ. Це дешевше, але не зовсім зручно, бо газових заправок значно менше. Дискусії про можливе запровадження альтернативних видів палива в Італії мало популярні».

Перспектива альтернативних видів палива

Для України, як енергозалежної держави, розробка альтернативних видів палива, серед іншого і з біосировини, є перспективною справою, вважає експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев. Якщо Україні вдасться зайняти нетрадиційними видами пального хоча б 3-5% ринку, як це є у країнах Західної Європи, то з фінансової точки зору це було б корисно і для держбюджету і для простого водія. Хоча, на його думку, алтернативне пальне повністю не здатне замінити традиційний бензин.

«Будь-які альтернативні види палива ніяким чином не замінять основного нафтового палива упродовж 15-20 років. Для цього мають бути виконані деякі умови. Паливо, яке буде випускатися, має бути стандартизованим. Повинна бути доведена його безпечність щодо автомобілів і навколишнього середовища. Не потрібно для цього нічого виділяти з бюджету. Потрібна лише законодавча підтримка».

Виготовляти біопальне зі спеціального виду водоростей запропонує уряд Юлії Тимошенко. Залучивши до розробки програми ураїнських вчених, прем’єр зауважила, що виготовлення біопалива економічно вигідне, до того ж, за якістю воно краще, ніж те, що виготовляється з нафтопродуктів. Проте науковець Володимир Орлик з обережністю ставиться до райдужних перспектив появи на українському ринку біопального, зокрема, з сої і рапсу.

«Нещодавно опублікована заява групи німецьких, британських і американських вчених на чолі з нобелівським лауреатом Паулем Крутценом щодо того, що викиди при використанні цього палива набагато шкідливіші, ніж викиди традиційного палива. До того ж, подорожчання цих культур вимагає правильного агротехнічного підходу, адже земля виснажується».

Як би там не було, але ніхто з експертів не прогнозує зниження цін на бензин. Тому, можливо, ви дослухаєтеся до елементарних порад економії від лондонської газети «Таймс». Отже, стежте за шинами — чим слабше вони накачані, тим вищий опір при русі, а, значить, і витрати пального. Не возіть непотрібні речі — кожні 50 кілограмів збільшують розхід бензину на 2 %. Кондиціонер посилює бензиновий тягар на 10%, тому користуйтеся ним розумно. І чим більша швидкість, тим більше витрачено палива.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG