Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія дала «червону картку» правилу УЄФА «6+5»


Єврокомісія не прийняла запропоновану УЄФА пропозицію щодо обмеження для футболістів за громадянством, повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Брюсселя. Правило «6+5», за яким 6 із 11 гравців на полі повинні мати громадянство тієї країни, з якої й їхній футбольний клуб, визнане дискримінаційним.

Єврокомісія не прийняла запропоновану УЄФА пропозицію щодо обмеження для футболістів за громадянством, повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Брюсселя.

Правило «6+5», за яким 6 із 11 гравців на полі повинні мати громадянство тієї країни, з якої й їхній футбольний клуб, визнане дискримінаційним.

Єврокомісар із питань зайнятості, соціальних справ і рівності шансів Владімір Шпідла сьогодні заявив, що правило УЄФА «6+5» утискає права футболістів та суперечить принципові вільного пересування робочої сили в ЄС.

За його словами, це правило «Комісія не може прийняти. Отже, цьому правилу ми висуваємо «червону картку».

Єврокомісар пояснив, що професійний футболіст – такий самий працівник, як і інші. Тому принципи недискримінації та вільного пересування в межах ЄС провинні поважатися і поширюватися також на них. Країни Євросоюзу не можуть визнати пропозицію УЄФА, бо вона суперечить засадничим принципам ЄС.

Шпідла додав, що коли якась із країн європейської спільноти все ж застосує правило «6+5», то Єврокомісія буде вимушена розпочати процедуру про порушення законодавства, спрямовану проти цієї країни.

На думку єврокомісара, попри це, все ж існує ризик непрямої дискримінації за принципом громадянства, оскільки доступ у спортивні клуби однієї країни-члена ЄС часто простіший для молодих гравців цієї ж країни, ніж для молодих гравців із інших країн-членів.
XS
SM
MD
LG