Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті збільшилась кількість нелегальних мігрантів


Надія Петрів Ужгород, 28 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Українські прикордонники заявляють про чергову весняну активізацію злочинних угруповань, які займаються переправлянням нелегальних мігрантів до країн Євросоюзу. Як боротися з цим злом, думали днями в Ужгороді представники правоохоронних структур не лише області, а й усього західного регіону України.

Обід для нелегалів. Ізолятор тимчасового утримання нелегальних мігрантів Мукачівського прикордонного загону (архівне фото)
(ukrinform)
Із настанням весни прикордонники стали частіше затримувати на території Закарпатської області злочинців, які переправляють нелегальних мігрантів за кордон і займаються контрабандою. Прикордонники переконують, що роблять усе можливе для того, щоб максимально зменшити проблему нелегальної міграції та контрабанди.

Для цього вони проводять реформування служби і планують уже найближчим часом збільшити в Закарпатті кількість особового складу та ущільнити охорону кордону. Використовують для його охорони вже й сучасне європейське обладнання, каже начальник Західноукраїнського регіонального управління Державної прикордонної служби України генерал-майор Артур Горбенко.

«Держприкордонслужба здійснює суттєве посилення своїх підрозділів технічними засобами. Наприкінці минулого – на початку 2008 року до Закарпаття надійшли три сучасні тепловізійні комплекси, які на рівнинних територіях дають до 40 відсотків затримань різного року порушників – і нелегалів, і контрабанди», – розповідає чільний прикордонник.

Довідка з міграційної служби дає нелегалам можливість почуватися вільно

Попри всі дії і прикордонників, і митників, і міліції, і Служби безпеки та інших структур, причетних до вирішення проблем нелегальної міграції та контрабанди, всі ці зусилля залишаються ледь не марними, в першу чергу через наявність у Закарпатті пункту тимчасового утримування нелегалів «Павшино». Спритники розробили схему, як затриманим виходити з-за мурів пункту, розказує Артур Горбенко.

«Подають документи до міграційної служби на отримання статусу біженця. Уже лише довідка про звернення дає можливість вийти на волю. Цим і користуються – і знову, й знову штурмують кордони», – каже керівник західноукраїнських прикордонників.

Правоохоронці нарікають на недосконалу законодавчу базу та поспішність ухвалення рішень міграційною службою щодо видачі довідок. Останні ж кажуть, що діють у рамках українського законодавства. А поки всі сторони намагаються з’ясувати, кому ж відповідати за все нових нелегалів, кількість злочинів у сфері нелегальної міграції та контрабанди зростає.
XS
SM
MD
LG