Доступність посилання

ТОП новини

Що Закарпаття запропонує в новому літньому туристичному сезоні?


Надія Петрів Ужгород, 28 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Нові туристичні шляхи, величезна кількість фестивалів, різноманітних атракцій та заходів, замки й музеї – усе це чекає цього літа на туристів, які приїдуть до Закарпаття. Місцеві туорператори переконують, уже в березні майже 90% місць на турбазах, санаторіях та готелях були викуплені. Бізнесмени та органи влади з цього не можуть натішитися, але проблеми, з якими неминуче зустрінуться туристи в Закарпатті, чомусь вирішувати не поспішають...

Мукачівський замок готовий прийняти гостей не лише старовинними вежами, але й цікавими атракціями та костюмованими виставами.
Закарпатські туроператори такого прибуткового травневого сезону в області не пригадують. Ще наприкінці лютого-початку березня все «весняне Закарпаття» туристи викупили: їхали дивитися на квітучі сакури Ужгорода, унікальну Долину нарцисів, одне з семи природних чудес України Синевирське озеро та інші принади регіону.

Жительці Луганська Людмилі весняне Закарпаття настільки сподобалося, що хоче приїхати сюди ще й улітку. «Я зараз приїхала на Закарпаття у відрядження, дуже красиво. Думаю, навіщо їхати у якусь Туреччину, це дорого, в Європу теж не поїдеш, бо потрібна шенґенська віза. А тут у вас Солені озера, чула про них. Влітку обов’язково приїдемо сюди всією сім’єю, думаю, непогано відпочинемо».

Із такого туристичного буму в Закарпатті надзвичайно тішаться. Зелений туризм розвивається шаленими темпами: десятки нових садиб відкривають гостям свої двері щомісяця. Лише в Ужгороді в цього року відкривають 7 нових потужних готельно-ресторанних комплексів. Загалом в області будують понад 10 великих туристичних комплексів. Усе це дасть можливість Закарпаттю стати туристичною Меккою, як про це мріють і туропреатори, і населення.

Вода за графіком зводить нанівець намагання надавати якісні послуги

Щоправда, в бочці меду – кілька ложок дьогтю. Перша й основна – проблеми з водопостачанням.

Один із нововідкритих етно-готелів «Унгварський» пропонує відвідувачам купання у чані. До чану наливають мінеральної води, а під ним розпалюють вогонь... Кажуть, враження неймовірні!
Голова правління найбільшого в Закарпатті готельно-туристичного комплексу «Інтурист-Закарпаття» Олександр Доктор зазначає: «Проблеми з водопостачанням у місті та в області в цілому зводять нанівець всі зусилля отельєрів надавати якісні послуги з проживання. Подібна ситуація практично в усіх готелях, які так чи інакше користуються послугами нашого «Водоканалу»: вода за графіком – відповідно, невдоволені туристи, які приїхали дивитися на наші сакури, замки, куштувати наше вино».

Ще одна проблема, яка постала перед закарпатською владою, бізнесом та й усією громадою, – надання якісних послуг туристам, починаючи від елементарного: забезпечення смітниками й вбиральнями. З останнім найбільша проблема на територіях культурних пам’яток, музеїв.

«Не так давно ініціатори проводили дослідження замків України, і були лише два замки ними в Україні зафіксовані, які мали вбиральні, і один із них – Ужгородський замок, решта користувалися вигрібними ямами», – зауважує директор Ужгородського музею Василь Шеба.

Але попри все це новий літній сезон в Закарпатті таки обіцяє потішити. Як кажуть фахівці, насамперед туристи потішаться з того, що принаймні на 40 відсотків порівняно з минулим роком буде більше різних заходів, подій, фестивалів, атракцій. Серед найближчих таких грандіозних свят – Дні міста в Мукачеві та Берегові.Щоб зацікавити туристів, свої «дні народження» ці міста перетворили у справжні тижні гулянь.
XS
SM
MD
LG