Доступність посилання

ТОП новини

Расизм в Україні продовжують називати хуліганством – «Міжнародна амністія»


Мар’яна Драч Прага, 28 травня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Цього року минає 60 років від проголошення Загальної декларації прав людини. Одна із найвідоміших у світі правозахисних організацій – «Міжнародна амністія» – закликає уряди виконати зобов’язання, які вони взяли на себе у цьому документі. До цього заклику також має прислухатися українська влада, вважають правозахисники, які сьогодні оприлюднили щорічний звіт. Серед українських проблем правозахисники бачать тортури з боку міліції та знущання над іноземцями з іншим кольором шкіри.

«Міжнародна амністія» вважає проблемою української влади часті повідомлення про тортури в місцях ув’язнення. Правозахисники стурбовані тим, що відповідальні за це залишаються безкарними, а Генеральна прокуратура України не реагує швидко й незалежно на повідомлення про знущання над людьми.

В Україні також небезпечно бути біженцем чи іноземцем із іншим кольором шкіри, вважає «Міжнародна амністія». Внаслідок расистських нападів минулого року в Україні загинули двоє бангладешців, грузин, кореєць та шукач притулку з Іраку.

При цьому офіційної статистики злочинів на расистському ґрунті в Україні немає, а правоохоронці продовжують називати більшість таких випадків хуліганством.

Представникам національних меншин та іноземцям, які виглядають інакше, ніж пересічні українці, дістається й від міліції, яка невиправдано часто перевіряє їхні документи.

Ситуація з біженцями та шукачами притулку в Україні погіршилася, заявила сьогодні в Києві керівник робочої групи «Міжнародної амністії» Наталія Дульнева.

За її словами, Президент Віктор Ющенко «так і не надав гарантії на численні листи «Міжнародної амністії» щодо безпеки шукачів притулку».

Радіо Свобода звернулося за коментарем до Посла з питань ксенофобії та расизму при МЗС України, але до ефіру цієї програми відповіді ми не почули.

Іще одна проблема України – напади на правозахисників

«Міжнародну амністію» також непокоїть те, що в Україні почалися напади на правозахисників. Три такі напади були скоєні за останні декілька днів.

Наталя Дульнева каже, що бачить «тенденцію в Україні, коли правозахисники опиняються у небезпеці через свою діяльність».

«Тому ми закликаємо уряд України якнайретельніше провести дослідження цих трьох випадків, оскільки ми маємо серйозні підозри, що ці напади були пов’язані з професійною діяльністю цих людей», – наголосила вона.

Від рук невідомих, зокрема, потерпів вінницький правозахисник, колишній кореспондент Радіо Свобода Дмитро Гройсман. У ніч із 23 на 24 травня, коли він повертався додому, на нього напали двоє невідомих. Зі струсом мозку та переломом кісток носа правозахисник потрапив до лікарні. Наразі лікарі оцінюють його стан як стабільний.

Матеріали до теми:

• Напад на правозахисника Дмитра Гройсмана пов’язаний з його професійною діяльністю, вважають правозахисні організації
XS
SM
MD
LG