Доступність посилання

ТОП новини

Про атаки на людей, туристичну галузь Туреччини і акул


Юлія Жмакіна

Популярним серед туристів пляжам Туреччини нічого не загрожує. У тому числі і акули. Запевняють у Міністерстві культури і туризму Туреччини.


Odontaspis taurus, вона ж піщана акула, наприкінці травня – початку червня з року в рік припливає в одну з тихих бухт Середземного моря, що у заливі Гекова, і за близько 200 метрів від берега займається своєю природною справою – розмножується.

Цей вид акул біологи називають безвинними, такими, що не нападають на людину. Поблизу затоки створений дослідницький центр, щоб спостерігати за акулами. Аташе з питань культури та інформації Посольства Туреччини в Києві Ахмет Чанга Радіо Свобода сказав: «Ми маємо маленьку затоку ( взагалі-то в нашій провінції понад тисяча заток), так ось, у цю маленьку бухту Бонджук, у травні і червні припливають самки піщаних акул, які народжують тут акуленят. Вони перебувають у цій затоці лише два місяці, а потім відпливають. Вони нікому не завдають шкоди. Але для того, щоб захистити акул і їхнє потомство, щоб надати їм кращі умови для виживання, частина затоки закривається. Ми хочемо зберегти їх. Це десь вісім-дев’ять рибин. І показувати їх дітям у майбутньому».

Якби людина не заважала акулам...

Акулячий рай – бухта Бонджук – розташований за 30 кілометрів від одного з найпопулярніших серед українських туристів курортів Мармаріс. Тож, так би мовити, за сприяння недостовірної інформації не важко уявити, як створіння у 2,5-3 метри наближається до пляжу, де із детективом у руках, у сонцезахисних окулярах і вільним від робочих думок на шезлонгу лежите саме ви.

Але випадків нападу на пляжі і відповідно закриття пляжів для відпочивальників у Туреччині не було ніколи, запевняють у Міністерстві культури і туризму. Інформацію про закриття пляжів на курортах Мармаріс і Бодрум через можливі атаки акул у Міністерстві сприйняли спочатку як жарт, каже Радіо Свобода Левент Демірель, представник департаменту сприяння туризму: «Це велике непорозуміння і недостовірна інформація. Не знаю, звідки вона йде, ми коли почули вперше про це, вирішили – просто жарт. Це неправда. У жодній туристичній зоні Туреччини акул не було і немає».

Чи була це інформаційна атака на курортну галузь, а не акуляча – зараз розслідують у Міністерстві культури і туризму Туреччини.

Українські ж туристи продовжують бронювати тури на західне узбережжя Туреччини, каже Радіо Свобода представниця однієї з туристичних фірм Олена Гуцол. За її словами, як правило, відпочивальники не запитують про наближення акул до узбережжя.

«Буквально щойно ми забронювали тур у Бодрум, і люди запитали про те, чи закриті пляжі. Але від туру вони не відмовилися. Насправді я думаю, що їх це не зупинить. Туристи, як правило, не цікавляться такими речами. Просто зараз забагато інформації у ЗМІ про цих акул», – каже Олена Гуцол.

Як жартує аташе з питань культури та інформації Посольства Туреччини в Києві Ахмет Чанга, актуальнішим є питання з точністю до навпаки: як би людина не заважала акулам займатися найважливішою справою – продовжувати рід.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG