Доступність посилання

ТОП новини

785 років битві на Калці


Віталій Пономарьов

Київ, 30 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні модно говорити про Україну як про східний бастіон Європи. Але цій ідеї принаймні 785 років – саме тоді монгольська кіннота вирушила у свій перший похід на Європу. На Калці неподалік нинішнього Маріуполя монголи розгромили об’єднане військо киян, галичан, волинян та чернігівців. Проте після битви переможці не наважилися продовжувати похід і повернули назад.


1222 року монгольська армія під командуванням Джебе і Субедея розбила на Дону військо половців на чолі з ханом Котяном. Він звернувся по допомогу до свого зятя – галицького князя Мстислава Удатного: «Якщо не допоможете нам, то ми нині порубані були, а ви завтра порубані будете».

На з’їзді у Києві князі вирішили зустріти монголів у степу. У квітні 1223 року біля Хортиці зібралися половецькі загони та дружини київського, чернігівського, смоленського, путивльського і курського князів. Дочекавшись галицьку та волинську дружини, що на човнах спустилися Дністром у Чорне море, а звідти Дніпром дійшли до Хортиці, союзники переправилися через Дніпро і рушили на схід. У поході вони зустріли монгольських послів, які запропонували мир: «Ми вашої землі не зайняли і прийшли не на вас, а прийшли з Божого попусту на своїх рабів і конюхів, поганих половців! Ви візьміть мир з нами і, як вони побіжать до вас, то ви їх бийте і забирайте їхнє майно».

«Горе переможеним»

Союзники не погодилися на мир, розбили монгольський авангард і на восьмий день зустріли основне військо на березі Калки (нині це Кальчик – права притока Кальміусу на півдні Донбасу). 31 травня галицька і волинська дружини та половці переправилися на східний берег Калки і вступили в бій, інші дружини залишилися на західному березі. Монголи почали відступати, але потім перейшли у наступ і змусили союзників до втечі. Київська дружина три дні оборонялася в таборі під захистом возів на пагорбі над Калкою. Коли ж супротивники домовилися про мир і кияни вийшли з табору, монголи несподівано напали на них.

Обидві сторони зазнали значних втрат: у війську союзників, за словами очевидця, живим залишився кожний десятий, а монгольська армія була змушена повернути назад.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG