Доступність посилання

ТОП новини

Імперативна ідея в руках КСУ


Київ, 30 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Бути чи не бути імперативному мандату для місцевих депутатів та депутатів кримського парламенту? Відповідь на це запитання сьогодні має дати Конституційний Суд. Відповідне подання до КСУ внесли 56 депутатів. Вони просять визнати неконституційним відкликання місцевого депутата за рішенням вищого керівного органу політичної партії.

Законопроект, який вводить імперативний мандат для депутатів місцевих рад, парламент у першому читанні ухвалив на початку січня минулого року. За нього тоді голосували Блок Юлії Тимошенко та колишня коаліція. В обмін за голоси представників більшості, бютівці погодилися взяти участь у голосуванні за подолання президентського вето на закон про Кабмін.

Пропорційна виборча система для України нова, тож допоки сформуються певні політичні традиції, імперативний мандат потрібен, каже в інтерв’ю Радіо Свобода бютівець Святослав Олійник.

За словами Олійника, імперативний мандат потрібен виключно як тимчасовий захід, допоки не сформується нормальна політична свідомість: «Тому що ми ж маємо тільки перехід до партійної системи виборів. В історичному масштабі це дуже і дуже короткий час. Очевидно, потрібно, щоб і партії зрозуміли, які критерії до підбору кандидатів, і депутати все ж таки стали б людьми вищого рівня політичної свідомості. Коли у нас зникне явище політичної корупції, тоді, звісно, не буде ніякої потреби в імперативному мандаті».

Представники ж Партії регіонів не підтримують ідеї імперативного мандату ні у місцевих радах, ні у парламенті

Це не відповідає демократичним реаліям і суті української Конституції, каже в інтерв’ю Радіо Свобода регіонал Олександр Лаврінович: «Потрібна відповідальність людей, які ідуть до політичних партій і які представляють партії у представницьких органах. Введення такої залежності кожного депутата у кожній сільраді від партійного керівництва – це недовіра партії до своїх членів, шлях, який не може ухвалюватися, як шлях до утвердження загальнонаціональних політичних партій, які можуть функціонувати і відстоювати певну лінію суспільного розвитку».

Що ж стосується імперативного мандату для народних депутатів, то відповідний законопроект наразі зареєстрований у Верховній Раді.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG