Доступність посилання

ТОП новини

Стельмах: Курс долара змінюватиметься у встановлених НБУ рамках


Визначальним чинником у встановленні Нацбанком нового курсу гривні була боротьба з інфляцією, повідомив голова НБУ Володимир Стельмах.

На його думку, таке зміцнення національної валюти дозволить зменшити інфляцію на 3%. «Але якщо ці три відсотки взяти як геометричний розрахунок, то це буде вже п’ять відсотків інфляції», зазначив Стельмах.

Голова Нацбанку вважає офіційний курс на рівні 4 гривні 85 копійок за один долар найоптимальнішим у нинішній економічній ситуації. Але, за словами голови НБУ, цей курс не є остаточним і він змінюватиметься відповідно до ринкової кон’юнктури: «Життя щоденно змінюється. Навіть погода вчора була дощова, а сьогодні сонячна, тиск міняється. Тому безумовно з дня в день коливання курсу може бути. Але наскільки великим воно може бути – оце питання».

Національний банк вирішив змінити офіційний курс гривні до долара з 5,05 гривень до 4,85 минулої середи. Наступного ж дня Рада НБУ наклала вето на таке рішення. Однак цю заборону керівництво Нацбанку одразу ж подолало і курс закріпився на новій позначці.

Інфляція в Україні в квітні цього року по відношенню до квітня минулого року становила 30,2%.
XS
SM
MD
LG